Persbericht
Eko-projectontwikkelaar en internetactiegroep Animal Freedom sturen open brief aan minister Brinkhorst:
"5 feiten op etiket geven voldoende transparantie herkomst vlees".
Open brief aan minister Brinkhorst
Betreft transparantie herkomst vlees in de supermarkten
Uit uw reactie in de media van woensdag 28 juni blijkt dat u als minister
niet verbaasd bent dat winkeliers die zich als maatschappelijk verantwoorde
ondernemingen profileren, in werkelijkheid de herkomst van hun vlees vaak
niet kennen en niet in staat zijn om consumenten goede informatie te
verschaffen.
De Consumentenbond vindt dat bedrijven hiertoe wettelijk verplicht moeten
worden via het instellen van een Wet Openbaarheid van Productie en Ketens,
inclusief een ombudsman Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (waar
consumenten met vragen en klachten terecht kunnen).
In de media lezen we ook: ,,We zijn nog een eind af van een transparante
keten van boer tot supermarkt'', aldus de bewindsman, die met nieuwe regels
wil bereiken dat producten uit de anonimiteit komen. We willen niet achter
elke slager een controleur van de Keuringsdienst van Waren. We moeten door
traceerbaarheid ervoor zorgen dat de consument later niet kan zeggen: had ik
het maar geweten.''
We willen u informeren over een oplossing voor deze situatie. Een oplossing
die slechts als belemmering heeft een technische drempel en die door de
politiek moet worden gedragen. Maar waar een wil is, is een weg.
De oplossing die wij zien is dat op het etiket van vleesproducten een
vijftal feiten wordt afgedrukt:
1. het land waarin het dier is geboren
2. het land waarin het dier is opgegroeid
3. het land waarin het dier is geslacht
4. de leeftijd waarop het dier is geslacht
5. een welzijnsscore voor de leefomstandigheden waaronder het dier heeft
geleefd
Deze informatie neemt niet veel ruimte in, is technisch realiseerbaar en
levert de consument precies de informatie op die het nodig heeft om een
verantwoorde keuze te maken.
Bij crisissen in de voedingsindustrie kan het feit dat achter de schermen
nog meer relevante informatie is bijgehouden van het "zaadje tot
karbonaadje" de beslissing vergemakkelijken welk vlees risicodragend is en
welke niet. Met informatie achter de schermen wordt bedoeld dat wordt
geregistreerd op welk bedrijf het dier leven van dier zich heeft afgespeeld
en door welke bedrijven het vlees is verwerkt. Deze informatie is niet
relevant voor de consument, wel voor de autoriteiten.
Aan u om de politieke weg vrij te maken om de technische uitwerking in gang
te zetten. We zijn er van overtuigd dat dit voorstel zowel een bijdrage is
aan het vergroten van verantwoord ondernemen, aan een meer duurzame en
diervriendelijke samenleving en een duidelijke impuls en signaal is voor de
Nederlandse veehouderij om zich hiervoor in te zetten.
Meer informatie over deze voorstellen en andere effectieve voorstellen voor
een duurzame economie vindt u op internet:
http://www.animalfreedom.org/paginas/opinie/metenisweten.html
http://www.animalfreedom.org/paginas/opinie/rentmeesterschap.html
Bert Stoop (Webmaster internetactiegroep Animal Freedom)
Hans Jurgens Redczus (eko-project-ontwikkelaar)
P/a De Schrans 52
8239 NG Leeuwarden
058-2169360