Gemeente Amsterdam


|
Ondertekening beleidsovereenkomst wonen amsterdam 2001-2002 en aanvullend convenant erfpacht "Amsterdam, een stad om voor te kiezen"

Ondertekening beleidsovereenkomst wonen amsterdam 2001-2002 en aanvullend convenant erfpacht "Amsterdam, een stad om voor te kiezen"

Op vrijdag 6 juli 2001 wordt de Beleidsovereenkomst Wonen Amsterdam 2001-2002 ondertekend door de gemeente Amsterdam, de stadsdelen, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Huurdersvereniging Amsterdam.

Daarnaast sluiten de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties het Aanvullend Convenant Erfpacht. De welvaart is gegroeid en de financiële mogelijkheden van veel Amsterdammers om hun woonwensen te realiseren zijn aanmerkelijk toegenomen. De omvang en de kwaliteit van het woningaanbod sluit echter nog onvoldoende aan bij de gevarieerde behoefte van al deze Amsterdammers. In de Beleidsovereenkomst met de titel "Amsterdam, een stad om voor te kiezen", is overeenstemming bereikt over de richting waarin het wonen in Amsterdam zich de komende tien jaar moet ontwikkelen. Er moet meer variatie in het woningaanbod komen (bijvoorbeeld meer grote woningen), het aandeel koopwoningen ten opzichte van huurwoningen moet toenemen en mensen met een laag inkomen moeten verzekerd zijn van goede en betaalbare woonruimte.

Iedereen die voor Amsterdam kiest moet kunnen profiteren van de kwaliteitsontwikkeling van het woningaanbod. Zo zijn er ook afspraken gemaakt over het creëren van woningen voor specifieke groepen, zoals ouderen en gehandicapten. De voornemens die in deze, inmiddels derde, Beleidsovereenkomst zijn opgenomen, moeten op stadsdeelniveau worden uitgewerkt en uitgevoerd. Deze overeenkomst is tot stand gekomen na open en uitgebreide discussie tussen alle partijen.

De afspraken gelden voor een periode van twee jaar. In de komende jaren gaat er voor alle groepen op de Amsterdamse woningmarkt veel veranderen. Om te bewaken dat alle bewonersgroepen goed aan bod komen, zullen regelmatig de slaagkansen van die groepen op de woningmarkt worden gevolgd. Om de veranderingen tot stand te brengen vinden de deelnemende partijen dat de regelgeving ten aanzien van het wonen in Amsterdam kritisch bekeken moeten worden. In de Beleidsovereenkomst is afgesproken om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om de regelgeving te verminderen, zonder de rechtszekerheid van woonconsumenten aan te tasten.

De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties hebben in 1997 een Voorlopig Akkoord Erfpacht gesloten met betrekking tot de conversie van tijdelijke erfpachtrechten naar voortdurende erfpachtrechten. Dit akkoord is later uitgewerkt tot de nieuwe Algemene Bepalingen voor voortdurende erfpacht voor Woningcorporaties 1998, alsmede het Uitvoeringsbesluit Erfpacht Woningbouwcorporaties en het Convenant Verkoop Sociale Huurwoningen. Het Aanvullend Convenant Erfpacht dat wordt ondertekend is een aanvulling op het Voorlopig Akkoord en heeft betrekking onder andere op het zogenaamde terugbouwrecht bij sloop in ontwikkelingsgebieden, zoals de Westelijke Tuinsteden, Zuidoost en Noord, en de daarbij behorende grondprijzen.

Het Uitvoeringsbesluit staat corporaties toe om na sloop, nieuwbouw te realiseren van huurwoningen, maar niet van koopwoningen. De Federatie heeft gevraagd de afspraak over het terugbouwrecht en de bijbehorende grondprijzen ook betrekking te laten hebben op de bouw van koopwoningen. In het Aanvullend Convenant is dit geregeld. Doel is corporaties in staat te stellen om te komen tot een optimale herontwikkeling van deze gebieden. In deze gebieden namelijk bezitten de corporaties het grootste deel van de woningvoorraad.

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 6-07-2001