Provincie Groningen

Groningen, 6 juli 2001 Persbericht nr. 148

VNO-NCW en het college van GS bepleiten nauwere koppeling van het noorden aan de nederlandse economie.

Op 5 juli jl. hebben het College van Gedeputeerde Staten van Groningen en de werkgeversvereniging VNO-NCW overleg gevoerd over belangrijke punten als de verbetering van de infrastructuur, de aanleg van de zweeftrein, de chloorindustrie in Delfzijl en het rijksbeleid ten aanzien van ruimtelijke ordening milieu en economie in het Noorden.

Beide partijen zijn van mening dat een nauwere koppeling van de noordelijke economie aan de landelijke ontwikkelingen onmisbaar is voor een versterking van de economische groei in Noord-Nederland. Verbetering en uitbreiding van de infrastructuur en het wegnemen van knelpunten op bijvoorbeeld de hoofdverkeerswegen, is hiervoor noodzakelijk. In dit verband pleit VNO-NCW met het College van Gedeputeerde Staten voor een snelle aanleg van de magneetzweefbaan Amsterdam-Groningen. Ook onderschrijven beide partijen dat de magneetzweefbaan van nationaal belang is. De economische dynamiek krijgt een forse impuls en de ruimtelijk-economische ontwikkelingen kunnen beter worden gestuurd waardoor natuur en landschap hun waarde behouden.

Door uitbreiding en verbetering van de vervoersverbindingen met andere landsdelen, zal de spreiding van bedrijvigheid uit de overvolle Randstad bevorderd worden. Dit vraagt een veel grotere nadruk in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk op het scheppen van goede voorwaarden voor bevordering van spreiding van bedrijvigheid. De beschikbare ruimte in het noorden voor economische groei (wonen en werken) moet optimaal benut kunnen worden, vooral in de economische kernzones. Het trekken van rode contouren staat haaks op het systeem van ruimtelijke ontwikkelingspolitiek en is in het Noorden overbodig.
Beide partijen zijn van mening dat de aanwijzing van Groningen-Assen (Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening) als nationaal stedelijk netwerk voor het hele noorden van belang is.

Door beide partijen is het grote belang van de chloorverwerkende industrie in het Eemsmondgebied onderstreept. Niet alleen voor instandhouding van de werkgelegenheid, maar ook om de magnesiumproductie van de grond te kunnen krijgen. Een gedwongen afbouw van het vervoer van chloor per spoor zal een averechts effect veroorzaken. Inzetten op uitbreiding van de chloorverwerking in Delfzijl is een veel beter alternatief en kan ook knelpunten rond de chloorindustrie en het transport in andere delen van Nederland oplossen en bijdragen aan de veiligheid.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Hans Haerkens MIB / VNO-NCW Noord, tel.: (050) 534 38 44, (06) 22 80 92 48.
of
Nicolette Boelens, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.: (050) 316 41 26.