CDA

Buijs: CDA wil dat positie van apotheekhoudende huisarts op platteland wordt beschermd

Hoewel de landelijke huisartsenvereniging verdere acties heeft afgeblazen, is het volgens Tweede Kamerlid Siem Buijs, geenszins rustig in deze beroepsgroep. "Men voelt zich niet serieus genomen en het vertrouwen in de politiek (lees regering) is ernstig beschadigd. Mijn fractie heeft begrip voor deze gevoelens en is van mening dat acties mogelijk voorkomen hadden kunnen worden indien de minister zelf initiatieven had genomen richting het CTG (College Tarieven Gezondheidszorg)" zei hij tijdens het Algemeen Overleg over huisartsen en tandartsen, op 4 juli jl.

CDA-woordvoerder Buijs: "Voorzitter, eigenlijk had de minister al veel eerder in actie moeten en kunnen komen, waardoor de herijking van praktijkkosten per 1 januari jl. had kunnen plaatsvinden. Nu hebben de huisartsen het eerste half jaar op macrobasis zelf 125 miljoen uit hun inkomen moeten betalen. De CDA-fractie is van mening dat deze 125 miljoen alsnog op de lat moet worden bijgeschreven voor een éénmalige injectie in de huisartsenzorg (bijv. automatisering).

Verder vindt de fractie het van belang dat de positie van de apotheekhoudende huisarts op het platteland wordt beschermd. Dit, om leegloop van huisartsen op het platteland te voorkomen. Minister Borst heeft eerder de toezegging gedaan de positie van de apotheekhoudende huisarts te willen beschermen, maar zo merkte Siem Buijs op: "Heb ik het goed begrepen dat de minister nu in tegenstelling tot deze afspraak het aan partijen overlaat om te beslissen wie de farmaceutische hulpverlening op het platteland gaat verzorgen na praktijkbeëindiging van de apotheekhoudende huisarts?" Volgens Buijs brengt dit voornemen dit bereikbaarheid van huisartsenzorg en farmaceutische zorg op het platteland in gevaar. "Wij verzoeken dan ook de minister deze beleidsmaatregel in te trekken.