NED. VER. FOK. EDELPELSDIEREN

Kritiek EU commissie op mogelijk verbod nertsenfok

PERSBERICHT:

Amsterdam, 6 juli 2001.

EU- Commissie vraagt minister Brinkhorst beweringen hard te maken. Verbod op het houden van nertsen lijkt verre van zeker..

De Europese Commissie wil dat minister van landbouw dr. L.J. Brinkhorst zijn bewering onderbouwt dat de Nederlandse samenleving in meerderheid tegen het houden van nertsen is.
De minister heeft onlangs een wetsvoorstel naar Brussel gestuurd dat in de toekomst het houden van dieren uitsluitend omwille van hun pels in Nederland moet verbieden.
Inmiddels hebben vier EU- lidstaten bij de Commissie formeel bezwaar tegen het Nederlandse voornemen aangetekend (Frankrijk, Spanje, Finland en Griekenland). Ook Denemarken voorziet problemen. Gisteren heeft de Commissie Nederland laten weten een reeks van bedenkingen tegen het wetsvoorstel te hebben.
De Commissie wijst minister Brinkhorst er op dat er door een eenzijdig Nederlands verbod op het houden van edelpelsdieren een verstoring van de interne Europese markt zal optreden. Normaliter zou dat reeds voldoende reden voor Brussel hebben kunnen zijn het Nederlands wetsvoorstel van tafel te vegen. In het onderhavige geval erkent Brussel echter dat er uitzonderingen mogelijk zijn als ethische overwegingen en brede maatschappelijke opvattingen aan de orde zijn. Gezien het feit dat minister Brinkhorst zijn wetsontwerp heeft gebaseerd op ethische overwegingen ( en niet op overwegingen van dierenwelzijn) kan Brussel het wetsontwerp van Brinkhorst niet zondermeer van tafel vegen.
De Commissie roept de minister dan ook op hard te maken dat er in Nederland een breed maatschappelijk draagvlak tegen het fokken van pelsdieren bestaat.
Volgens Brussel is dit niet het geval.

De Commissie wijst op een in 1999 uitgevoerd onafhankelijk opinieonderzoek van het NIPO waaruit bleek dat 64% van de Nederlanders het irrelevant vindt voor welke doeleinden dieren worden gefokt, zolang als zij maar onder goede welzijn- omstandigheden worden gehouden.
Slechts 22% bleek tegen het houden van dieren omwille van hun pels ethische bezwaren te hebben.
Voorts wijst de Commissie er op dat het wetenschappelijk comité van de EU dat zich bezighoudt met de gezondheid en welzijn van dieren, op dit moment een studie verricht die tot EU- wetgeving inzake het houden van pelsdieren moet leiden.
De Commissie beveelt Nederland dan ook aan hierop te wachten, in plaats van eenzijdig verregaande maatregelen te nemen.