Gemeente Gent

G e r e s t a u r e e r d e e m p i r e p o m p a a n d e G r o e n t e n m a r k t (06/07/2001)

Zoals gepland zijn de werken voor de restauratie van de Empirepomp op de Groentenmarkt klaar vóór de Gentse Feesten.

Op zaterdag 7 juli om 16 uur wordt deze pomp officieel opnieuw in dienst gesteld.

Deze prachtige blauwe-hardstenen waterpomp dateert van 1812 en is sinds 1995 een wettelijk beschermd monument.

Niettegenstaande haar eerbiedwaardige ouderdom is de pomp nog in een zeer goede staat:


- maar 5% van de natuursteen moest vernieuwd worden. De " slechte " natuursteen is vervangen door zogenaamde bouchons of ingelijmde invullingen met nieuwe steen, of door herstelmortels op basis van epoxy. De meest aangetaste zones bevonden zich aan de westkant (regenkant!), waar lokaal een 4 cm dikke laag van de oorspronkelijk 20 cm dikke arduinen plaat losgekomen was (deze zone was ooit lelijk hersteld met cementmortel).


- Alleen een waterbak is vernieuwd, omdat hij volledig versplinterd was als gevolg van een verzakking van de bijna 200 jaar oude dennenhouten funderingspalen aan die zijde. Deze houten funderingspalen werden dan ook vervangen door 6 meter lange betonnen micopalen die het hele gewicht van de constructie opvangen .


- De volledige oppervlakte van de natuursteen is opnieuw voorzien van een frijnslag zoals oorspronkelijk voorzien en zoals na reiniging lokaal weer zichtbaar geworden.


- De zijplaten en de hoekblokken van de obelisk zijn niet uit elkaar gehaald, maar zijn aan elkaar vernageld en als geheel verplaatst en gerestaureerd. Ook de scheuren (gedeeltelijk als gevolg van de verroeste metalen verankeringspennen) zijn vernageld. De scheuren zijn bovendien hersteld met herstelmortels. Op deze manier is de hoeveelheid nieuwe natuursteen extreem laag gehouden.


- De technische ruimte onder de obelisk is uitgevoerd in gewapend beton en vervangt de oorspronkelijke waterput, die tijdens de uitvoering van de werken herontdekt werd, niet onder de pomp, maar vlakbij de hoek gericht naar de Korenmarkt. Deze gemetste waterput had een diameter van 3.8 meter en wanden van 50 cm dik. De gemetste waterput is opnieuw dichtgelegd en buiten dienst gesteld.


- Om alle problemen in verband met contaminatie van het water te vermijden, wordt niet gewerkt met een waterreservoir, maar zal de voeding rechtstreeks met leidingwater gebeuren. De arm van de pomp moet tweemaal op en neer bewogen worden en een impulsgever zorgt ervoor dat er een vijftal liter leidingwater uit de spuitmond komt. De mogelijkheid is wel voorzien om de pomparmen te blokkeren.


- De werken werden uitgevoerd door de NV Denys voor een bedrag van ongeveer 5 miljoen frank. De Stad kan echter rekenen op restauratiepremies: De Vlaamse Gemeenschap betaalt 60% van de kosten, de Provincie Oost-Vlaanderen 20 %.

Informatie

Dienst Facility Management - Gebouwen, ir. Marc Bauwens, Sint-Salvatorstraat 16, 9000 Gent, tel. (09)266 58 00, fax (09)266 58 49, e-mail tdg@gent.be

Bevoegd

de heer Geert Versnick, schepen van Openbare Werken.