CORDAID

Aankoop Israëlische antitankraketten is nu volstrekt onverantwoord

Aanstaande donderdag, 5 juli, komt de aankoop van antitankraketten van het Israëlische bedrijf Rafaël aan de orde tijdens het algemeen overleg van de vaste kamercommissie Defensie. De organisaties Cordaid, ICCO, IKV, Kerken in Aktie, Novib en Pax Christi vinden het onverantwoord nu tot aankoop te besluiten en bepleiten in een brief aan de woordvoerders uitstel.

Met de aankoop van de Israëlische raketten draagt Nederland bijna 600 miljoen gulden bij aan de Israëlische defensie-industrie, terwijl Israël in de afgelopen maanden regelmatig zware wapens heeft ingezet tegen de Palestijnse burgerbevolking. De Gill, het antitankwapen waar het om gaat, is op 1 november 2000 voor het eerst operationeel ingezet door het Israëlische leger (IDF) bij beschietingen op de Palestijnse stad Beit Jala. Bovendien is het bedrijf Rafaël nauw betrokken bij het IDF, met name op het gebied van training en simulatie.

De organisaties vinden dat de aankoop van de Gill haaks staat op het recent geformuleerde Nederlandse mensenrechtenbeleid. Door de aankoop van de Gill steunt Nederland de defensieindustrie van een land dat op grote schaal de mensenrechten en het internationaal humanitair recht schendt. In de Notitie Mensenrechtenbeleid 2001 pleit de overheid voor een bredere integratie van mensenrechten in andere terreinen van het buitenlands beleid. Zo spreekt de notitie over de plicht om te erkennen, en te doen erkennen, dat een verslechtering van de mensenrechtensituatie vaak het begin vormt van een neerwaartse spiraal van conflict en geweld, resulterend in nog veel omvangrijker mensenrechtenschendingen . De Nederlandse regering moet eerst uitleggen welke implicaties de aankoop heeft op de neerwaartse spiraal van mensenrechtenschendingen en geweld in Israël en de Palestijnse gebieden.

Daarnaast is het onjuist de aankoop als politiek neutraal te bestempelen. Binnen Israël wordt de aankoop van de Gill wel degelijk als een politiek gebaar gezien. Uri Avnery van de Israëlische vredesbeweging Gush Shalom benadrukte recentelijk dat in de Israëlische media de order wordt uitgelegd als steun van de Nederlandse regering aan Israël.

Maar zelfs wanneer men de politieke context negeert en de Gill vergelijkt met de tweede optie, de Javelin van het Amerikaanse bedrijf Lockheed-Martin, komt de Javelin er technisch veel beter uit dan de Gill. Dit stelt Staatssecretaris Van Hoof in zijn brief aan de Tweede Kamer van 22 juni j.l. Bovendien gaf de Staatssecretaris in zijn brief aan dat het Amerikaanse compensatiepakket, met een order van 400 tot 600 miljoen gulden voor Fokker, financieel aantrekkelijker zal zijn dan het Israëlische.

De ondertekenende organisaties zijn zeer bezorgd over het voortgaande geweld in het Midden-Oosten en zijn daarom van mening dat de Nederlandse regering niet over kan gaan tot de aankoop van de Gill zonder de politieke context in acht te nemen. VN-gezant Terje Roed-Larsen zei in Gaza dat alles erop wijst dat het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen niet zal standhouden. Met het oog op deze geweldsescalatie is het volstrekt onverantwoord om op dit moment tot aankoop van de Gill over te gaan.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Cordaid, Johan van Rixtel, medewerker afdeling Communicatie, telefoon:
070 3136333
Pax Christi Nederland, Marjolein Wijninckx, Coordinator Midden-Oosten, telefoon: 030-2333346


04 jul 01 16:57