ECN


Insecten halveren vermogen windturbines

--> -->

Insecten halveren vermogen windturbines Petten, 5 juli 2001

Insecten kunnen het vermogen van windturbines halveren. Dit komt doordat aangekoekte insectenlijkjes de turbinebladen afremmen, waardoor de windturbine minder elektriciteit levert. Dit staat in Nature dat op 5 juli verschijnt.

Onderzoekers Gustave Corten van het Energieonderzoek Centrum (ECN) in Petten en Herman Veldkamp van de Deense windturbinefabrikant NEG Micon hebben verklaard waarom windturbines opeens minder elektriciteit leveren dan waarvoor ze zijn ontworpen. Het blijkt dat insectenplak op de voorste rand van de turbinebladen het vermogen van een windturbine kan verminderen tot 55 procent.

"We begrepen eerst niet dat het vermogen van windturbines opeens af kon nemen met 25 procent," schrijven Corten en Veldkamp in Nature. "Ook kon een windturbine bij dezelfde windsnelheid drie verschillende elektriciteitsniveau's produceren. Dit gebeurt bij windmolenparken in de Amerikaanse staat California, maar ook in Denemarken treedt het verschijnsel op. De abrupte verschillen zijn niet te verklaren met een geleidelijke vervuiling van de turbinebladen. Een plotselinge vervuiling moest de oorzaak zijn."

Plak De onderzoekers bedachten dat insecten, die zich te pletter vliegen op de turbinebladen, ervoor zorgen dat het bladoppervlak ruw wordt. Deze 'insectenplak' bootsten ze na door dik plakband zig-zag aan te brengen op de voorkant van het blad. Vervolgens pasten ze op zowel de gladde als de ruwe bladen de 'stall-flag' methode toe. Deze methode heeft Corten ontwikkeld om luchtstromingen rondom een turbineblad makkelijk zichtbaar te maken. Hiermee konden de onderzoekers bewijzen dat ruwe bladen meer remming ondervinden dan gladde bladen.

Ook de plots zwakkere windturbines bij hogere windsnelheden kunnen worden verklaard met de invloed van insecten. Corten vergelijkt het verschijnsel met de voorruit van zijn auto: "Mijn voorruit wordt vies bij windstil weer, wanneer het barst van de muggen. Ook turbinebladen worden alleen vuil bij zachte wind; bij harde wind vliegen insecten niet. Hierdoor produceert een windturbine pas minder elektriciteit als het na een periode van zachte wind weer harder gaat waaien. Dit verklaart het abrupte vermogensverlies."

Advies Corten en Veldkamp concluderen dat insecten verantwoordelijk zijn voor de abrupte vermogensdaling van een windturbine. Ze adviseren beheerders om de bladen van een windturbine regelmatig schoon te maken. Ook kan een regenbui door zijn wassende werking het vermogen van een windturbine weer op peil brengen. Het weer kan echter ook een spelbreker zijn. Zo kunnen ijs en stof op de bladen op dezelfde manier als dode insecten leiden tot een lager rendement van een windturbine.