Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zenderoperators adviseren Staatssecretaris De Vries: Veilen radiofrequenties onverantwoord!

De beide zenderoperators Broadcast Partners en Nozema vinden het veilvoornemen van het kabinet onuitvoerbaar. Zij hebben in besprekingen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat duidelijk aangegeven dat de technische moeilijkheden in het plan, mede vanwege de politieke switch van het Plan Bouw naar een nieuw scenario van zodanige aard zijn, dat zij voorlopig geen enkele duidelijkheid over de definitieve samenstelling van de frequentiepakketten kunnen verschaffen. Nozema en Broadcast Partners staan op het standpunt, dat veilen op een korte termijn niet verantwoord is.

De staatssecretaris heeft een tijdpad voor ogen, dat neerkomt op een veiling per december 2001, hetgeen zou betekenen, dat de veilingdocumenten per september gepubliceerd zouden moeten worden. In die veilingdocumenten zou de staatssecretaris onder meer duidelijkheid moeten verschaffen omtrent de definitieve samenstelling van de frequentiepakketten.

Nozema en Broadcast Partners hebben echter gezamenlijk aangegeven dat de internationale frequentiecoördinatie met Duitsland niet verder is dan circa 50 %. De volgende afspraak met de Duitsers vindt per 10 september plaats en zal nog door verdere besprekingen gevolgd worden. Met de België is de coördinatie verder, maar evenmin afgerond en ook met dat buurland dienen nog een aantal belangrijke vraagstukken te worden opgelost.

Naast het afzien van het plan Bouw door het kabinet nopen de garanties, die het kabinet aan de publieke omroep biedt, de zenderoperators tot herberekening van de implementatie van zerobase. Beide verwachten dat dit enkele maanden vertraging met zich zal meebrengen. Daardoor bestaat voor het einde van het jaar geen duidelijkheid over de te veilen frequentiepakketten.

De nieuwe garanties, die de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan de NOS heeft verstrekt, komen er op neer dat mogelijk frequentieruimte, die nu commercieel bestemd lijkt, toch voor de publieke netten aangewend zal moeten worden; in elk geval blijft deze daarvoor gereserveerd. Zolang daarover onduidelijkheid bestaat, is het niet goed mogelijk om de implementatieberekeningen voor de netten opnieuw uit te voeren. Veranderingen - met nadruk worden hier belangrijke veranderingen bedoeld - in de frequentiepakketten en zelfs het geheel uitvallen van frequentienetten zijn niet uitgesloten. De operators verwachten dan ook een chaos, die wellicht niet meer hersteld kan worden.

De operators hadden ook al direct na de politieke switch van Plan Bouw naar een andere verdelingsmethode de investeringen opgeschort, omdat zij nu niet op korte termijn duidelijkheid hebben over hun toekomstige klanten. Met deze onzekerheden en zonder nadere garanties achten zij een investering van totaal ca. 80 miljoen gulden niet verantwoord.