Geachte meneer/mevrouw,

Hierbij treft u informatie aan over de lezing door Enrique Iglesias, president van de Inter-American Development Bank in het kader van de SID-serie "Wereldmarkten - Universele Waarden?

De titel van de lezing luidt: "Latin American Challenges in the Context of a Globalized Economy". SID-Nederland nodigt u graag uit voor deze lezing. Mocht u personen en instanties kennen die ook geïnteresseerd zijn, dan verzoeken wij u deze informatie aan hen door te sturen.

GEWIJZIGDE DATUM!
Let op! In eerdere berichten was er sprake van dat deze lezing plaats zou vinden op 4 juli. Vanwege agendatechnische redenen is de datum echter verzet naar DONDERDAG 5 JULI. a.s.. Aanvang 18.15 uur; lokatie: Vrije Universiteit te Amsterdam.

Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Els van der Lugt,
secretariaat SID Nederland

UITNODIGING
6e lezing in de SID-cyclus 2001
"GLOBAL MARKETS - UNIVERSAL VALUES?
Social values and ethics in international economic co-operation"

"LATIN AMERICAN CHALLENGES
IN THE CONTEXT OF A GLOBALIZED ECONOMY"
door
ENRIQUE V. IGLESIAS
President van de Inter-American Development Bank
en Voorzitter van SID-Internationaal
Donderdag 5 juli 2001, Vrije Universiteit, Amsterdam Discussieleider: mr. J.J.A.M. van Gennip, Voorzitter SID-Nederland

PRAKTISCHE INFORMATIE
Informatie en aanmelding : Secretariaat SID-Nederland, tel/fax: 010 - 4367891; e-mail: buro.op.orde @ luna.nl Datum: donderdag 5 juli 2001
Tijd: 18.15-19.45 uur
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam Kosten: geen
Voertaal: Engels
Introducé(e)s: van harte welkom
Ontvangst: vanaf 17.45 uur
Bereikbaar: per openbaar vervoer: vanaf Amsterdam Centraal: sneltram 51 (16 min.) of stadstram 5 (25 min.); vanaf Station Zuid/WTC: te voet, sneltram 51 of stadstram 5 (halte VU) Auto: Ringweg A-10, afslag S108 Buitenveldert/Amstelveen centrum

SID-serie 2001: Wereldmarkten - Universele waarden? Het rommelt in de internationale economische samenwerking. De vrije markt staat nog wel centraal, maar de twijfel knaagt. Door de Transitie in Centraal- en Oost-Europa, de tekortschietende Washington Consensus en de financiële crises in Azië en Rusland groeit in de internationale economische gemeenschap het besef dat de (financiële) wereldmarkten toch echt enige regulering behoeven: als spelregels en als een morele en ethische basis. Maar een consensus over een sociaal-economisch model dat vrijhandel paart aan mensenrechten, milieubescherming en arbeidsstandaarden is er nog niet. Het wantrouwen tussen NGO s en de wereld van de haute-finance is groot.

Met haar lezingenserie Wereldmarkten - Universele Waarden? exploreert SID-Nederland de ruimte voor een herbezinning op de klassieke internationale samenwerking en economische en financiële architectuur. Groeit het besef echt dat maatschappelijke waarden en ethiek van belang zijn voor internationale financiën en economie? Hoe zijn die waarden te integreren? En welke dilemma s en keuzes brengt dat met zich mee?

De zesde lezing in deze serie wordt verzorgd door Enrique Iglesias, President van de Inter-American Development Bank. Op donderdag 5 juli 2001 spreekt hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam om 18.15 uur over:

LATIN AMERICAN CHALLENGES IN THE CONTEXT OF A GLOBALIZED ECONOMY.

Latijns Amerika en de globalisering
Om hun economieën in de wereldmarkt te integreren hebben veel landen in Latijns Amerika ingrijpende hervormingen doorgevoerd. Maar Iglesias stelt vast dat ondanks 15 jaar structurele aanpassingen de oude problemen blijven bestaan: een bescheiden en onzekere groei, een onzekere integratie in de wereldmarkt, en een ongelijkheid die groter is dan in welke ander werelddeel ook. De gevoeligheid voor de grillen van internationale investeerders is gegroeid en er is grote maatschappelijke ontevredenheid. Scepsis over hervormingen en globalisering is het gevolg.

Terugdraaien van de hervormingen is echter geen optie. Het zou ontwikkelingskansen verloren doen gaan en in economisch - en ook politiek - opzicht leiden tot marginalisering van mondiale krachten als modernisering en maatschappelijke vooruitgang. Het antwoord ligt volgens Iglesias in effectiever sociaal en politiek management van de globalisering. Om de voordelen ervan te benutten, de kosten te minimaliseren en een eerlijke verdeling te verzekeren moet er op nationaal, regionaal en multilateraal niveau systematischer worden gewerkt.

Daarbij ziet Latijns Amerika - als de rest van het Zuiden - handel als motor voor economische groei. De WTO-bijeenkomst in Seattle in 1999 - en alles wat er omheen gebeurde - was volgens Iglesias de eerste wake-up call voor een systeem dit niet met zijn tijd is meegegaan. Ondanks decennia van multilaterale handelsliberalisering handhaven de geïndustrialiseerde landen hun handelsprotectie in sleutelsectoren waar ontwikkelingslanden een comparatief voordeel hebben. Dit belemmert het hervormingsproces van het wereldhandelssysteem aanzienlijk. Andere aspecten van dit proces zijn de actieve participatie van ontwikkelingslanden in de WTO, de plaats van milieu- en arbeidsnormen, en de interactie van het multilaterale handelssysteem met de civil society.

De grootste verliezers van Seattle waren de ontwikkelingslanden. En om in de toekomst meer 'Seattles' en de verlamming van het wereldhandelssysteem te voorkomen, is het van het allergrootste belang om consensus-mechanismen te ontwikkelen die de zorgen op deze terreinen kunnen kanaliseren in de richting van constructieve nationale en gezamenlijke inspanningen.

Enrique Iglesias is President van de Inter-American Development Bank, de oudste en grootste regionale multilaterale ontwikkelingsinstelling. Ook is hij internationaal voorzitter van SID. Iglesias was - onder veel meer - Minister of Buitenlandse Zaken van Uruguay, Secretaris van de Economische VN-Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben en Voorzitter van de conferentie waar in 1986 het startsein werd gegevenvoor de Uruguay Ronde. Die leidde uiteindelijk tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De Inter-American Development Bank maakte sinds zijn aantreden in 1988 een periode van hervorming, liberalisering en integratie door. De modernisering resulteerde onder meer in een hoge prioriteit voor sociale programma's en aandacht voor projecten gericht op versterking van de civil society en van goed bestuur. De Bank was daarmee een trendsetter.

Let op! Na de lezing van Enrique Iglesias volgt in onze serie een zomerpauze! Na de zomer volgt nog een aantal bijdragen. De eerste lezing in dit tweede deel van de serie vindt plaats op maandag 17 september. Spreker is dan Ron Keller, Directeur Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.