Persbericht MeesPierson N.V.

Aandelen nog altijd licht overwogen

Europese economie volgt met vertraging Amerikaanse groeiafzwakking

In juni waren er in vrijwel iedere sector opnieuw winstwaarschuwingen. Beleggers reageerden even heftig op het slechte nieuws als bij de vorige reeks winstwaarschuwingen in maart. Aandelenkoersen van bedrijven die slecht nieuws brachten, daalden met 20 à 25%. Toch staan de marktindices hoger dan in maart, omdat de performance in april en mei beter was dan in januari en februari. In juni verloor de wereldindex voor aandelen ruim vijf procent.

De vooruitzichten voor de korte termijn blijven vooralsnog onzeker. Maar weinig bedrijven wagen zich aan een voorspelling voor de komende paar kwartalen. De macro-economische risico's zijn de afgelopen maand verder toegenomen. Tot nog toe gingen wij ervan uit dat Europa minder gevoelig zou zijn voor de groeiafzwakking in de Verenigde Staten en dat het dus relatief veilig was om in Europa te beleggen. Inmiddels moeten wij echter constateren dat Europa de Amerikaanse ontwikkeling volgt met een vertraging van drie tot zes maanden. Sectoren als informatietechnologie zijn zo wereldomvattend geworden dat zij, naast de wereldhandel, ook de groeiafzwakking overbrengen. De winstgroeiramingen voor Europa zijn dan ook fors naar beneden bijgesteld en wij denken dat zij de komende maanden nog verder verlaagd worden.

Inflatie remt renteverlaging
In de Verenigde Staten heeft de centrale bank, de Fed, de rente inmiddels fors verlaagd, met 2,75 procentpunt. De Europese Centrale Bank is echter nog niet verder gekomen dan een renteverlaging van een kwart procentpunt. De ECB voelt zich gehinderd door de relatief hoge inflatie als gevolg van de zwakke euro en de hoge prijzen voor voedsel en olie. Gelukkig is er in Europa minder overgeïnvesteerd in informatietechnologie dan in de Verenigde Staten. De financiële situatie van de Europese consument is gezond. Dat de euro zwak is, is daarnaast gunstig voor de exportgroei. Toch neemt de kans toe dat de Europese groei pas drie à zes maanden na het herstel in de Verenigde Staten gaat inzetten.

'U-vormig' herstel
Inmiddels is duidelijk dat de Amerikaanse economie geen 'jump-start' zal maken, of zoals economen zeggen, dat er geen V-vormig herstel komt, maar een trager U-vormig herstel. Toch zijn er wel enige lichtpunten aan de horizon. Het consumentenvertrouwen is de laatste tijd gestegen. Het belastingplan van president Bush zal al vanaf juli de consumptieve bestedingen stimuleren, omdat de Amerikaanse consument een cheque thuisgestuurd krijgt. De renteverlagingen door de Fed hebben inmiddels geleid tot herfinanciering van hypotheken tegen lagere tarieven, wat de consumptieve bestedingen en de huizenverkopen zal stimuleren. Wij verwachten dan ook dat het economische herstel in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van volgend jaar zal inzetten.

Beter beleggingsklimaat
Omdat de winstramingen steeds meer het U-vormige herstel weerspiegelen, bestaat er geen grote spanning meer tussen de verwachtingen van macro-economen, strategen en bedrijfsanalisten voor de winstgroei. Daarnaast houden nog veel beleggers middelen liquide om te beleggen zodra de aandelenmarkten minder onzeker worden. Over het algemeen verwacht men een verbetering in het beleggingsklimaat, zoals onder meer uit enquêtes blijkt. Op grond van deze voorzichtige tekenen van hoop adviseren wij u een lichte overweging in aandelen te handhaven.