GroenLinks


-

Europese oplossingen voor belastingproblemen gewenst

5 juli 2001

Sinds enkele weken staat de Europese belastingheffing weer volop in de aandacht. In navolging van Eurocommissaris Schreyer, de Belgische premier Verhofstadt, de Duitse minister van Financien Eichel en de Luxemburgse premier Juncker denkt ook het Europees Parlement na over het financieren van de Europese Unie door middel van belastingen die op Europees niveau worden geheven.

Kathalijne Buitenweg, Groenlinks Europarlementariër, zou het in dit verband toejuichen als er een debat plaatsvond over de mogelijkheid van echte Europese oplossingen voor fiscale problemen die een maatje te groot zijn voor de lidstaten afzonderlijk. De discussie over een Eurotax zou moeten aansluiten op bestaande fiscale uitdagingen zoals het belasten van non-EU elektronische dienstverleners (e-handel), internationale kapitaaloverdrachten (Tobin-heffing), en het almaar stijgend energieverbruik (heffingen op CO2 en kerosine). Een voorstel met deze strekking komt vandaag in stemming bij een verslag over de situatie inzake de Eigen Middelen (inkomsten) van de Europese Unie in 2001.

Buitenweg:"In de begrotingscommissie zie ik het inzicht groeien dat het beruchte Eigen-Middelenbesluit van Berlijn uit 1999 niet het juiste instrument is om de Europese Unie een solide financiële basis te geven. Het zal op de helling moeten."

Het gaat er daarbij niet om om de burger méér belastingen te laten betalen, maar om voor de grensoverschrijdende activiteiten als bijvoorbeeld de e-handel en de internationale kapitaaloverdrachten een Europese belastingheffing in te voeren die op nationaal niveau gecompenseerd kan worden uit de verminderde afdracht van de lidstaten. Dat zal er ook toe leiden dat het Europees Parlement meer grip krijgt op de inkomstenkant van de begroting, iets waarvoor het Europees Parlement nu geheel afhankelijk is van de regeringen van de lidstaten. Buitenweg: "Dan ontstaat een situatie waarin het Europees Parlement, als het extra uitgaven wil, de daarvoor benodigde belastinginnamen ook zal moeten verantwoorden ten opzichte van de Europese burgers. Dat lijkt me een gezonde democratische uitdaging."

Buitenweg is bang dat de lidstaten de huidige praktijk van 'I want my money back' niet snel zullen verlaten. Buitenweg: "In ons Europees verkiezingsprogramma uit 1999 hebben we dat al aan zien komen en daar hebben we ook voorstellen ontwikkeld die nu in ruimere kring steun blijken te vinden. Het zal een lange weg zijn maar ik ben er van overtuigd dat Europese oplossingen voor de problemen die alle lidstaten met hun belastingheffing hebben nodig en mogelijk zijn. Zo'n aanpak helpt ook om de toenemende belastingconcurrentie tussen de lidstaten tegen te gaan."


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl