Ingezonden persbericht

Referendum Nieuws, 5 juli 2001

ENSCHEDE: REFERENDUM OVER BEHOUD NATUURLIJK GEBIED

De gemeenteraad van Enschede heeft 2 juli j.l. de aanvraag van de Vereniging Behoud Usseleres (VBU) voor het houden van een referendum goedgekeurd. De raad wil van een deel van de Usseleres, een natuurlijk gebied in het noorden van Enschede met grote cultuurhistorische, agrarische en recreatieve waarden, een bedrijventerrein maken. De VBU verzet zich hier tegen en diende al in mei vorig jaar 5000 handtekeningen in. Via het referendum, dat in verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen al op 18 oktober gehouden wordt, kan de Enschedese bevolking zich voor of tegen dit voornemen uitspreken.

In Enschede bestaat sinds 1992 een 'consultatief' referendum (correctief maar dan plaatsvindend vóórdat de raad formeel haar besluit neemt), waarbij burgers een volksraadpleging kunnen aanvragen over voorgenomen besluiten van de gemeenteraad. Een volksinitiatief - een stemming over een nieuw, door burgers aangedragen voorstel - is in Enschede niet toegestaan. Een referendum moet worden ondersteund door de handtekeningen van evenveel kiezers als de kiesdeler. De uitslag is pas geldig als 60 procent van de kiezers opkomt. Aangezien de gemiddelde opkomst bij referenda in Nederland en Zwitserland zo'n 40 procent bedraagt, en Duitsland hier veelal nog onderzit, is dit zeer hoog te noemen. Het zal niet eenvoudig worden om Voor de principiële argumenten tegen opkomstdrempels, zie onze berichtgeving over het Amsterdamse referendum van 25 april 2001. Anderzijds hebben alle raadsfracties met uitzondering van het CDA beloofd dat zij - als de opkomstdrempel gehaald wordt - de uitkomst van het (juridisch niet bindende) referendum respecteert.

Op de raadsvergadering van 17 september beslist de raad over de precieze vraagstelling - altijd onderwerp van strijd. Zij laat zich hierbij adviseren door een vraagstellingscommissie. Saillant detail is dat een van de beoogde kandidaten voor deze commissie zich op de raadsvergadering publiekelijk niet beschikbaar stelde, omdat hij een referendum met een opkomstdrempel van 60 % niet haalbaar achtte. De VBU is niet gevraagd deel te nemen in de vraagstellingscommissie. Wel heeft zij een vertegenwoordiger in de advies- en begeleidingscommissie.

Het college van B&W heeft aangekondigd geen campagne te zullen gaan voeren, maar "alleen technische informatie" over het referendum te geven. Hiermee neemt zij het Groningse model over. Hoezeer dat in de praktijk onhaalbaar is, bleek in Groningen en blijkt ook nu al in Enschede, omdat het gemeentebestuur wel de pro-argumenten zal vertegenwoordigen - en dus campagne zal voeren - in debatten en in de kiesbrochure die voor het referendum huis-aan-huis verspreid zal worden. De VBU levert de tegen-argumenten voor de kiesbrochure. Het standpunt van 'geen campagne voeren' was voor de gemeente uiteraard wel aanleiding om geen subsidie te verstrekken aan het burgercomité. Terwijl zij zelf voor haar de facto pro-campagne natuurlijk wel ruimschoots put uit het "overheidsbudget" annex het door de Enschedese bevolking opgebrachte belastinggeld.

Referendumcomite Usseleres:
www.referendumenschede.nl