sector Stedelijke Ontwikkeling
Persbericht
Gemeente, ondernemers, eigenaren en wijkraden tekenen convenant
Haarlemse binnenstad wordt mooier en schoner
De gemeente Haarlem, ondernemers, eigenaren en wijkraden gaan Haarlem mooier, schoner en aantrekkelijker maken. Alle partijen zijn het erover eens dat veel verbeterd kan worden aan straten, gevels, winkelpuien en terrassen. Door een convenant verbinden de partijen zich aan een actieprogramma met daarin investeringen, beheer en onderhoud van de binnenstad. Het historische karakter en aantrekkelijke binnenstad voor wonen, winkelen er uitgaan krijgt daarmee een grote impuls. Op 5 juli wordt het convenant over de aanpak van de binnenstad van Haarlem getekend.
Haarlem is een mooie historische stad. Dat beeld hebben veel mensen op hun netvlies als ze "Haarlem" horen. Beste winkelstad, gezellig om uit te gaan, mooi om te bezoeken. Maar het kan beter. Verschillende onderzoeken laten zien dat de binnenstad minder bezoekers trekt en verslonsd. Vervuiling, grafitti, wildplak van posters, ongelijke bestrating, veel of grote reclame aan gevels, lege ruimtes boven winkels zijn enkele zichtbare kenmerken daarvan. Het convenant tussen de gemeente, eigenaren van panden, ondernemers in de binnenstad staat voor een gezamenlijke aanpak om de binnenstad te verbeteren. De wijkraden, het Midden- en Kleinbedrijf en de Kamer van Koophandel onderschrijven het convenant.
Het college van burgemeester en wethouders heeft dit jaar 900.000 gulden extra uitgetrokken voor projecten voor bijvoorbeeld herinrichting van straten. Daarnaast is er structureel één miljoen extra gereserveerd voor het onderhoud van straten, pleinen en groen. Er komt een aparte gemeentelijke afdeling die zich alleen bezighoudt met het beheer en onderhoud van de binnenstad.
Haarlem in uitvoering
De bestrating in de binnenstad wordt in de komende jaren vervangen of verbeterd. Dit jaar zullen een aantal stegen en straten herstraat worden, zoals de Warmoesstraat, Frankenstraat, Schaghelstraat en de Jacobijnestraat. Een deel van de bestrating in de Anegang wordt vervangen met verschillende soorten stenen om te kijken welke stenen gebruikt gaan worden in de hoofdwinkelstraten. De lampen in de binnenstad worden schoongemaakt en vervangen. De gemeente houdt de winkelstraten schoner door vaker te vegen en afval op te halen. Ook is er een speciaal stoomapparaat aangeschaft om "wildplak" en kauwgom weg te halen. Voordat de Floriade begint, krijgt de Grote Houtstraat nog een grote onderhoudsbeurt. In het Floriadejaar (2002) worden er even geen straten opgebroken. In 2003 staan een aantal winkelstraten op de lijst om aangepakt te worden. Na de afronding van de Appelaar in 2004 worden de Damstraat, OudeGroenmarkt en Klokhuisplein opnieuw ingericht en autoluw.
Mooie puien, gevels en terrassen
Ondernemers en eigenaren dragen zorg voor hun gevel, winkelpui, terras of uitstalling. Het convenant bevestigt de huidige regels en kondigt aan dat er ook meer op gelet gaat worden dat de regels worden nageleefd. Dat betekent bijvoorbeeld dat gevelreclame niet al te groot mag zijn. Dat terrassen er goed moeten uitzien. Het project Wonen boven Winkels zorgt ervoor dat lege ruimtes boven winkels weer bewoonbaar worden. Ook dat draagt bij aan een mooiere en leefbare binnenstad.
Gezamenlijke promotie, branche-adviescommissie
Gemeente, ondernemers en eigenaren spreken af dat de "stad Haarlem" gezamenlijk gepromoot gaat worden. Haarlem is een stad om trots op te zijn: het is nog steeds de "beste winkelstad van Nederland". Door het samenvoegen van de budgetten kan slagvaardig meer publiek worden aangetrokken, niet alleen om te winkelen, maar ook om uit te gaan of gewoon te genieten van de historische binnenstad.
Tijdens de feestdagen kan er in de hele binnenstad feestverlichting komen: de verschillende partijen kijken of er een centraal fonds kan komen voor feestverlichting.
Er komt een Branche-adviescommissie. Deze commissie kijkt naar het winkelaanbod in de binnenstad en adviseert eigenaren over de meest gewenste winkel. Zo wordt voorkomen dat er veel dezelfde soort winkels in de stad terecht komen.