LTO Nederland

Eigen 'plan van aanpak' voor Noord-Holland Midden bijna klaar

Structuurverbetering noodzaak voor NHM

Donderdag 5 juli 2001 - Het voorgenomen provinciaal beleid voor Noord-Holland Midden kan de geschiedenisboeken in als de spreekwoordelijke 'druppel die de emmer heeft doen overlopen'. Samen met de agrarische natuurverenigingen en de regionale Stivassen werkt de WLTO aan een eigen plan van aanpak, dat wél leidt tot structurele structuurverbetering van de land- en tuinbouw.

Volgens voorzitter Jan Jaap Jantjes van agrarische natuurvereniging Tussen Y en Dijken kan deze omslag van denken niet los worden gezien van het uitblijven van vergoedingen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Het vertrouwen van boeren in de overheid is gedaald tot nul komma nul, verzekert hij. Door een blunder van staatssecretaris Faber ligt agrarisch nauur- en landschapsbeheer sinds dit voorjaar volledig op z'n kont. De provincie heeft niet de moed gehad om de financiële leemte op te vullen. Daardoor is het draagvlak voor overheidsplannen weggevallen.
Volgens Jantjes kan het gebiedsprogramma een positieve rol spelen. Maar zoals het nu is geformuleerd, heeft het vooral veel weg van wiir een luchtkasteel. Boeren willen naast mooie woorden ook daden. Volgens Jantjes begint in Noord-Holland Midden het besef door te dringen dat verbreding van de land- en tuinbouw zinloos is zonder verbetering van de bedrijfsstructuur. In een brief die deze week naar Gedeputeerde Staten is verstuurd, dringen de WLTO, de regionale Stivassen en de agrarische natuurverenigingen aan op geld voor 'pilot-structuurverbeteringsprojecten'.

Vijf voor twaalf
Door het heft in eigen hand te nemen willen de betrokken organisaties voorkomen dat de tanende bedrijfsstructuur en het afnemende draagvlak voor verbrede land- en tuinbouw in een vicueuze circel belanden. Het is vijf voor twaalf, benadrukt WLTO-beleidsmedewerker Ard Mooij, die momenteel de laatste hand legt aan een 'plan van aanpak'. Daarin staat hoe de WLTO, samen met andere partners 'een gedegen bedrijfsstructuur om een adequaat basisinkomen te kunnen behalen' wil realiseren. Het plan van aanpak voorziet in de eerste plaats echter in intensivering van kavelruilactiviteiten, oprichting van een 'grondbank' die 900 tot 1.500 hectaregrond in tijdelijk eigendom moet kunnen verwerven en invoering van een 'melkbonussysteem. In de Eilandspolder heeft de melkbonus in het verleden perfect gewerkt, weet Jantjes uit eigen ervaring. In combinatie met onder meer natuur- en landschapsbeheer is het het een goed middel gebleken om melkquotum in het gebied te houden.
Bij de uitvoering van de pilot-structuurverbeteringsprojecten zou Stivas een leidende rol moeten krijgen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl