CBS

Vakanties van Nederlanders 2000

In 2000 hebben Nederlanders 30,5 miljoen vakanties doorgebracht, een zelfde aantal als vorig jaar. Tegenover een afname van het aantal lange vakanties staat een uitzonderlijk hoog aantal korte vakanties. Aan alle vakanties tezamen is 22,9 miljard gulden uitgegeven. In eigen land bleven de Noordzeebadplaatsen favoriet. Frankrijk was de populairste buitenlandse bestemming. Bij het vervoer van vakantiegangers boekte het vliegtuig voor het negende opeenvolgende jaar een record. Ondanks een gewijzigde regionale indeling van de schoolvakanties blijft de vakantiepiek in juli en augustus zeer hoog. Deze en andere gegevens zijn te vinden in de CBS-publicatie Vakanties van Nederlanders 2000, die vandaag verschijnt. De ontwikkelingen in het vakantiepatroon gedurende de afgelopen vijf jaar staan hierin centraal. Speciale aandacht wordt besteed aan de deelname aan vakanties, bestemmingen in binnen- en buitenland, logies en vervoer, organisatievorm, vakantiespreiding, uitgaven aan vakanties en kenmerken van de vakantiegangers zoals leeftijd, inkomen en woonprovincie.

Minder lange vakanties
In 2000 is driekwart van de Nederlanders voor één of meer lange vakanties van huis geweest. Dit komt neer op 11,1 miljoen personen. Ze hebben in totaal 19 miljoen vakanties van 4 of meer overnachtingen doorgebracht, 2% minder dan in 1999. Het aantal lange vakanties binnen Nederland is afgenomen tot 7,5 miljoen en het aantal in het buitenland tot 11,5 miljoen. Het aantal mensen dat voor een korte periode op vakantie is geweest, bleef in 2000 beperkt tot 5,1 miljoen. Dit komt overeen met bijna eenderde van de bevolking. Zij hebben in totaal 11,6 miljoen vakanties van maximaal 3 overnachtingen doorgebracht. Het aantal korte vakanties in het buitenland nam af, maar het aantal korte vakanties in eigen land was met 9,2 miljoen zelden zo hoog.

Noordzeebadplaatsen meest bezocht
Bij de lange vakanties in Nederland trokken de Noordzeebadplaatsen, ondanks een lichte terugval, opnieuw de meeste vakantiegangers. Op ruime afstand werden ze gevolgd door het toeristengebied 'Veluwe en Veluwerand' en de provincie Drenthe. In vergelijking met voorgaande jaren stond vooral de provincie Zeeland minder in de belangstelling van de Nederlandse vakantieganger. Mogelijk zijn in 2000 het slechte weer aan het begin van het hoogseizoen en de toename van het aantal buitenlandse toeristen in Zeeland op deze ontwikkeling van invloed geweest.

Turkije snelst groeiende vakantieland
Bij de lange vakanties in het buitenland is het aantal reizen naar Turkije in een jaar tijd verdubbeld tot 370 duizend. Daarmee komt deze zonbestemming voor het eerst in de toptien van de meest bezochte vakantielanden. De ranglijst wordt aangevoerd door Frankrijk, dat met 2,2 miljoen lange vakanties de andere vakantiebestemmingen ver achter zich laat. Spanje staat op de tweede plaats, maar werd in 2000 veel minder bezocht dan in het jaar daarvoor. Dit in tegenstelling tot Duitsland, dat opnieuw enige winst boekte en zo de derde plaats behield. Oostenrijk was het afgelopen jaar duidelijk uit de gratie. De afname met zo'n 150 duizend Nederlandse toeristen naar dit land was voor een belangrijk deel het gevolg van een terugval van het aantal wintersportvakanties.

Grote vlucht aantal vliegreizen
De toegenomen populariteit van vakantielanden rond de Middellandse Zee heeft er mede toe bijgedragen dat in 2000 voor het negende opeenvolgende jaar een recordaantal vliegvakanties werd geboekt. Ruim 3,8 miljoen Nederlanders bereikten per vliegtuig hun favoriete vakantiebestemming. Dit is eenderde van het totaal aantal lange vakanties naar het buitenland. Hiertegenover staat een forse afname van het aantal touringcarreizen. Voor het eerst sinds 1982 bleef het aandeel van dit vervoermiddel bij buitenlandse reizen beperkt tot 9%. Evenals in voorgaande jaren trok ruim de helft van de vakantiegangers met de auto de grens over. In eigen land neemt het aandeel van de auto (92%) in het vakantieverkeer nog steeds toe.

In topweek bijna 3,2 miljoen Nederlanders van huis Eind juli - begin augustus 2000 waren ruim 1,9 miljoen Nederlanders voor een lange vakantie in het buitenland en ruim 1,2 miljoen in eigen land. Deze vakantiepiek ligt iets onder het record van 1999. De gewijzigde regionale indeling voor de schoolvakanties lijkt in dit opzicht nauwelijks tot een betere vakantiespreiding te hebben geleid. Van geheel andere aard waren de overgang naar het nieuwe millennium en 'Euro 2000'. Beide evenementen lijken weinig invloed op het vakantiepatroon van de Nederlanders te hebben gehad. In vergelijking met dezelfde data in 1999 lijken slechts enkele tienduizenden ervoor thuis te zijn gebleven en was van een grotere vakantie-uittocht kort na het EK geen sprake.

Afnemende groei van de vakantie-uitgaven
In 2000 hebben Nederlanders aan korte en lange vakanties tezamen 22,9 miljard gulden uitgegeven. Door gemiddeld per vakantie meer te besteden leverde dit weliswaar een nieuw record op, maar de uitgaven stegen minder snel dan in voorgaande jaren. Aan een lange vakantie in Nederland is gemiddeld per persoon 441 gulden uitgegeven, aan een lange vakantie in het buitenland 1 487 gulden. Voor buitenlandse reizen varieert dit gemiddelde echter van 979 gulden per persoon voor een vakantie met de eigen auto tot 2 366 gulden per persoon voor een vakantie met het vliegtuig.