Gemeente Hoogeveen



4 juli 2001

Bestuurders Hoogeveen gaan digitaal spreekuur houden

De burgemeester en wethouders van Hoogeveen gaan vanaf dinsdag 28 augustus digitaal in gesprek met belangstellenden via de Hoogeveense website www.hoogeveen.nl. Doel is de afstand tussen burger en bestuur verder te verkleinen. Het digitaal spreekuur is te vergelijken met een gesprek op straat, met dit verschil dat iedereen getuige kan zijn en kan meedoen. Het college van B&W kan eventueel nieuwe inzichten gebruiken in de taakuitoefening.

Het online spreekuur zal elke eerste en laatste dinsdag van de maand plaatsvinden van 18.15 tot 19.15 uur. Op dinsdag 28 augustus bijt burgemeester Urlings de spits af.

Interactief onderwerpen kiezen

De spreekuren zijn telkens aan de hand van een ander onderwerp. Via de website kunnen belangstellenden vanaf dinsdag 14 augustus zelf aangeven wat de onderwerpen de eerste maanden moeten zijn.

Filter

Hoewel enigszins vergelijkbaar, is het digitaal spreekuur geen 'chat'. Het verschil zit 'm in de webmaster bij het spreekuur, die de vragen of opmerkingen filtert. Hij ontvangt de bijdragen, screent ze en plaatst ze al of niet op internet voor beantwoording door de bestuurder. Bijdragen die voldoen aan de 'netiquette' en die het betreffende onderwerp aangaan, worden in principe in volgorde van inzending geplaatst.

Meedoen of alleen kijken

Via de startpagina van www.hoogeveen.nl (middenbalk) is het spreekuur vanaf 28 augustus bereikbaar. De spreekuurdeelnemer komt in een scherm terecht waarin het hele gesprek te zien zal zijn, niet alleen voor deelnemers maar ook voor 'toeschouwers'. In het spreekuurscherm kan de deelnemer naam en vraag invullen en versturen. De gemeente heeft het liefst dat de gast de eigen naam gebruikt, maar een verzonnen naam kan ook.

Het digitaal spreekuur is in opdracht van de gemeente gemaakt door internetbedrijf Dim Media te Hoogeveen. Voor zover bekend hebben alleen Tilburg en Almere tot dusver een chat/digispreekuur van bestuurders voor burgers.

© Copyright Gemeente Hoogeveen