Gezondheidsraad

PERSBERICHT



Medische eisen rijbewijs voor verbetering vatbaar

De medische eisen voor de rijgeschiktheid van mensen met een hersentumor of een afwijking in een bloedvat van de hersenen sporen niet meer met de huidige stand van de wetenschap. De wenselijke aanpassing houdt deels een versoepeling en deels een aanscherping in. In algemene zin is, daarnaast, heroverweging gewenst van de sedert 1986 geldende regeling voor de vernieuwing van rijbewijzen zonder medische toetsing. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies aan de Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Mensen met een hersentumor of een afwijking in de doorbloeding van de hersenen zijn volgens de huidige wettelijke regeling niet rijgeschikt zolang zij wegens die aandoening geen operatie hebben ondergaan. Op verzoek van de Minister van Verkeer en Waterstaat heeft de Gezondheidsraad deze bepaling getoetst aan de huidige medische inzichten. In haar adviesaanvraag vroeg de minister aandacht voor het eventuele bestaan van andere geschikte medische behandelmethodes dan chirurgie en voor het feit dat het soms beter is om juist niet te opereren.
De Gezondheidsraad onderschrijft dat de eis van chirurgisch ingrijpen bij de aandoeningen in kwestie niet meer verenigbaar is met de tegenwoordig beschikbare medische kennis. De Raad voegt hieraan gedetailleerde voorstellen toe voor wijziging van de in het geding zijnde bepalingen in de 'Regeling eisen geschiktheid.' Die voorstellen zijn gebaseerd op criteria zoals de medische prognose, de aanwezigheid van functiestoornissen, de herhalingskans en de kans op andere aandoeningen. De operatie-eis speelt geen rol meer. Volgens het advies betekenen de voorgestelde wijzigingen een zekere versoepeling met betrekking tot de rijbewijzen van de 'lichte' categorie 1 (personenauto's en motorrijwielen, mits het rijbewijs niet beroepsmatig wordt benut). Voor het besturen van vrachtwagens en bussen houden ze echter een geringe verscherping in. Gebruikmakend van de gelegenheid spreekt de Gezondheidsraad zijn bezorgdheid uit over de sinds 1986 vigerende voorschriften inzake het vernieuwen ('verlengen') van het rijbewijs. Uit epidemiologische gegevens blijkt dat maar heel weinig mensen gehoor geven aan de in die voorschriften vervatte uitnodiging om vrijwillig melding te maken van onverhoopt opgetreden ziekten of afwijkingen die de rijgeschiktheid kunnen aantasten. De Raad vindt overheidsingrijpen wenselijk, er nog op wijzende dat de bedoelde gezondheidsproblemen zich betrekkelijk weinig voordoen bij mensen jonger dan zestig jaar. In het advies oppert de Raad twee mogelijkheden. De ene optie is honorering van het in 1990 door de Commissie-Scherpenhuizen gedane voorstel om in de Wegenverkeerswet de houders van rijbewijzen te verplichten tot melding van de bedoelde gezondheidsproblemen. De 'Regeling eisen geschiktheid' bevat een gedetailleerde opsomming van die problemen. Een alternatief ziet de Gezondheidsraad in verlaging van zeventig naar zestig jaar van de maximale leeftijd waarbij vernieuwing van het rijbewijs nog zonder medische toetsing mogelijk is.

Nadere inlichtingen verstrekt dr G ten Velden, tel. (070) 340 72 73, e-mail ghm.ten.velden@gr.nl.

Datum: 4 juli 2001