CDA

Balkenende: CDA wil meer transparantie en openheid rondom financieel beleid kabinet

Financieel woordvoerder van de Tweede Kamerfractie Jan Peter Balkenende vindt dat het kabinet de transparantie en openheid rondom het financieel beleid moet vergroten, zo bleek tijdens het plenair debat over de voorjaarsnota 2001, op woensdag 4 juli. "Het spelletje begint doorzichtig te worden: voor de buitenwacht enorme strijd over de Zalmnorm en binnen de muren van het Haagse regeringsbastion gewoon de financiële wondermiddeltjes benutten", aldus Balkenende.

Uitgavenreserve en onderuitputting
"Ik som de meest in het oog springende zaken op. Een eenvoudige is de zogenoemde uitgavenreserve. Deze was aanvankelijk bedoeld voor de ruilvoetproblematiek maar allengs is het een gewoon dekkingsmiddel geworden. (...) Dan is er de onderuitputting: geld dat ergens voor bestemd is wordt niet uitgegeven; daarmee kan dan het volgende jaar nog een keer worden gescoord, want wie is er in staat alle overlappingen nauwkeurig bij te houden? Het is als een cadeautje dat opnieuw wordt ingepakt. Handig is ook het bewust te hoog vaststellen van de sociale premies. Zo creëer je van tevoren al de meevallers. Vorig jaar gaf ik al aan dat daarmee een mooie basis wordt gelegd voor een verkiezingscadeautje. Uit de Lisv-berichten blijkt dat dit geen slechte voorspelling is geweest. Het kabinet verdient een 'compliment' dat het vullen in een dusdanig tempo is gegaan dat het overlopen van de emmer netjes vlak voor de verkiezingen zou kunnen plaatsvinden

'Deflator' en voorschot op de toekomst
"Een andere echte klapper, en dan vooral bij hogere inflatie is, de 'deflator'. Je leest in de stukken zo over deze kleine getalletjes heen, maar de toepassing ervan kan honderden miljoenen opleveren. We zijn benieuwd hoe hoog de ijklatten met Prinsjesdag zijn opgerekt. Een nieuwe variant is het nemen van een voorschot op de toekomst - ik noemde het al - het aanwenden van rentemeevallers in 2003 en 2004 als dekkingsmiddel voor extra uitgaven. Via een omweg, namelijk via de staatsschuldreductie, worden inkomstenmeevallers dan uiteindelijk toch ingezet voor uitgaven. Maar het lijstje is nog niet ten einde, want - en dan kom ik bij de verborgen schat - er is ook nog de te lage raming van rente- en aflossingsverplichtingen die naderhand weer extra ruimte kan opleveren. Tijdens de kabinetsformatie van 1998 werden de ijklatten geruisloos met 4 miljard verhoogd. En wat te denken van de raming Arbeidsvoorwaarden, die voor dit jaar 3,8 mld. bedroeg maar volgend jaar slechts de helft (1,8 mld.)?"

Balkenende: "Meer transparantie voorkomt dat er steeds iets blijft hangen van 'de plooien van de jas van de minister van Financiën'. Financiële camouflage - de minister president noemt dit creativiteit - vinden wij een niet erg verheven gezelschapspel. Het financieel herijken achter de dijken kan wat de CDA-fractie betreft beginnen."

De hele bijdrage van Jan Peter Balkenende kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.