Wageningen Universiteit

Persbericht

4 juli 2001, nr. 049

Wageningen UR versterkt samenwerking met Franse partners

Een delegatie van Franse partners van Wageningen UR, het INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) en de CDESAAV (Conférence des Directeurs des Establissements d'enseignement supérieur agronomique, agroalimentaire et vétérinaire), brengen donderdag 5 en vrijdag 6 juli een bezoek aan Wageningen om de samenwerking te intensiveren. De Franse delegatie staat onder leiding van Bertrand Hervieu (President van INRA) en Philippe Guérin (directeur van het Institut National Agronomique Paris-Grignon, namens het CDESAAV). Donderdagavond 5 juli zal prof.dr. Cees Veerman, namens de Raad van Bestuur van Wageningen UR, nieuwe overeenkomsten tekenen met de Franse partners.

Het INRA is de dienst voor het landbouwkundig onderzoek van het Franse ministerie van Landbouw, met zo'n 9000 werknemers en 160 (regionale) onderzoeksinstituten. Het CDESAAV, ook wel de 'Grandes Ecoles Agronomiques' genoemd, is het samenwerkingsverband van het hoger onderwijs op het gebied van landbouw, voedingswetenschap en diergeneeskunde in Frankrijk.

Green Piggery
De Frans-Nederlandse samenwerking heeft inmiddels een concrete invulling gekregen door het onderzoeksproject 'Green Piggery', waarin Franse en Nederlandse onderzoekers zoeken naar maatschappelijk geaccepteerde vormen van varkenshouderij. Bovendien zal binnenkort een vergelijkbaar gezamenlijk onderzoeksproject van start gaan over multifunctionele landbouw. De samenwerking met het Franse hogere landbouwonderwijs pas in de geest van de Verklaring van Bologna, waarin Europese lidstaten zich hebben uitgesproken meer uitwisseling van studenten binnen Europa tot stand te brengen. De Franse delegatie brengen vrijdag 6 juli een bezoek aan de Wageningse onderzoeksinstituten Plant Research International en Alterra.