Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR

4 juli 2001, nr. 048

Gé Backus (LEI) wint essaywedstrijd met vernieuwende visie op landbouw

De eerste prijs in de essaywedstrijd `Reshaping Agriculture for the 21st century' is woensmiddag 4 juli uitgereikt aan dr.ir. Gé Backus van het Haagse Landbouw-Economisch Instituut (LEI) voor zijn essay `De verzoening van rijkdom en moraal'. De essaywedstrijd is uitgeschreven door de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) om haar personeel en studenten te prikkelen bijdragen te leveren aan het maatschappelijk debat over vernieuwing in de landbouw. Een jury onder voorzitterschap van ing. A.J.A.M. Vermeer (voorzitter ZLTO) heeft de 27 inzendingen beoordeeld. Het essay van Backus getuigt volgens het juryrapport van een `verrassende blik op landbouw, consument en samenleving'. In de verhandeling wordt vanuit de landbouw duidelijk een verband gelegd naar de consument. Naar het oordeel van de jury is dit precies waar de huidige landbouw behoefte aan heeft: `een draai van een kwartslag, waarbij debat over voeding en marktwerking ons verder kan brengen in het denken over oplossingen'. De eerste prijs bestond uit een cheque van 5000 gulden. De tweede prijs was voor dr. Anton Stortelder en drs. Marleen van der Top van het Wagenings onderzoeksinstituut Alterra. De derde prijs (fl. 2000) ging naar dr.ir. Louis Slangen en ir. Nico Polman van de leerstoelgroep Agrarische economie en plattelandsbeleid van Wageningen Universiteit, terwijl student dierwetenschappen Freek van Leeuwen de aanmoedingsprijs (fl. 1.000) in de wacht heeft gesleept.

Wageningen UR wil bijdragen aan de ontwikkeling van een perspectiefvolle en maatschappelijk verantwoorde Landbouw. De Raad van Bestuur heeft daarom dit voorjaar besloten om een Task Force in te stellen van (jonge) innovatieve onderzoekers met de opdracht ideeen en scenario's aan te dragen voor de nieuwe Landbouw in de 21ste eeuw. Daarnaast zijn prijzen beschikbaar gesteld voor de essaywedstrijd `Reshaping agriculture for the 21st century'. Deze essays zullen worden gebruikt om de Task Force en het maatschappelijk debat te voeden. Naar verwachting zal de Task Force haar resultaten in september presenteren.

De jury is positief over de diversiteit van de onderwerpen en de creativiteit van de inzenders. De essays bevatten een aantal aansprekende ideeen rond de landbouwproblematiek. Een opvallende vernieuwend idee kwam bijvoorbeeld van de heren Slangen en Polman, die voorstellen om een kilometerheffing in te stellen waarbij bezoekers aan het landelijk gebied gaan betalen zodra zij de snelweg verlaten.