Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 4 juli 2001.

Belgisch voorzitterschap:
Groenen steunen ambitieus project



Agalev is tevreden over het programma van het EU-voorzitterschap dat vandaag door eerste minister Verhofstadt aan het Europees Parlement werd voorgesteld. We zijn met name verheugd over de uitdrukkelijke keuze om met dit voorzitterschap een antwoord te bieden op de vragen van de burgers. Ook de keuze om het Europees debat te politiseren, onder het motto "er zijn geen taboes", verdient onze steun.

Opdat het voorzitterschap echt tegemoet zou kunnen komen aan deze ambities, is het evenwel belangrijk de juiste klemtonen te leggen en die dan ook goed te communiceren. In dat verband hebben we nog enkele opmerkingen bij de toespraak van de eerste minister.


- Het is belangrijk goed te analyseren wat er sinds Nice in de EU is gebeurd. De negatieve stem in het Ierse referendum moet een belangrijk signaal zijn dat de Europese regeringen ertoe moet aanzetten de werking van de instellingen ten gronde te verbeteren. Concreet vragen we dat de Verklaring van Laken een duidelijke uitspraak doet over de 'kwaliteit van de Unie', over de manier waarop Europa terug kan 'werken'. Een tweede concreet voorstel is het nauwer betrekken van de kandidaat-lidstaten bij het discussieproces over de toekomst van de Unie. Zo kan men vermijden dat ook bij de bevolking in die landen de vervreemding ten aanzien van de Unie toeneemt.

- Het is opvallend dat in het Belgisch voorzitterschap zo'n nadruk wordt gelegd op het beleid voor Centraal-Afrika. Wij steunen die optie voluit. Wie de situatie goed analyseert, zal echter zien dat een groot deel van de zeer moeilijke omstandigheden waarin de Afrikanen leven, rechtstreeks te maken heeft met de negatieve effecten van de globalisering. Verhofstadt steunt terecht de positieve kant van de grotere bovennationale verbondenheid, van het toekomstgerichte project dat de Unie is. Maar het is nodig ook in te zien dat de globalisering een keerzijde heeft. De meeste van de duizenden mensen - actief in NGO's wereldwijd - die protesteren, vragen niet zozeer een grotere liberalisering van de markt, maar wel betere sociale en ecologische regels voor de mondiale economie. De Groenen steunen die bekommernis ten volle.

- Wat het migratiebeleid betreft zijn we er niet van overtuigd dat een snelle liberalisering van de wereldhandel de migratiestromen zal doen opdrogen. Die keuze zal een aantal problemen enkel nog verergeren. De optie om migratie te doen stoppen, lijkt ons geen goede. De toekomst van de EU is multicultureel, en het komt aan de EU toe om haar burgers daar volop op voor te bereiden.

- De Groenen willen een evenwichtige wereldhandel. Meer in het bijzonder vragen we in dat verband trouwens ook een duidelijk engagement van het Belgisch voorzitterschap om bij de WTO-onderhandelingen te blijven verdedigen dat de culturele productie uit de eng economische logica wordt gehaald.

Luckas Vander Taelen,
Europees Parlementslid Agalev


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/