Rijksuniversiteit Groningen

04 jul 2001

Nummer 98 4 juli 2001
RUG en ThUK komen samenwerking overeen
Concentratie Kerkelijke Opleidingen
Uitbreiding keuzemogelijkheden
Elektronische leeromgeving en andere voorzieningen Korte karakterschets instellingen
Noot voor de pers

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KAMPEN EN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

Opsteker voor theologie in Noord- en Oost-Nederland

RUG en ThUK komen samenwerking overeen

De besturen van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) sluiten een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van het theologisch wetenschappelijk onderwijs. Dit is de uitkomst van intensief overleg tussen de instellingen in de achterliggende maanden. Studenten van de RUG zullen rechtstreeks tot de masteropleiding voor het predikantschap (de 'Kerkelijke Opleiding') aan de ThUK worden toegelaten, terwijl de ThUK ook een gedeelte van het onderwijs in deze Kerkelijke Opleiding in Groningen zal verzorgen. De beide instellingen zullen hun onderwijsprogramma's nader op elkaar afstemmen, met name bij de ontwikkeling van bachelor- en masteropleidingen. Dit maakten beide instellingen bekend op de persconferentie die woensdag 4 juli plaats vond in het Academiegebouw te Groningen.

De samenwerking tussen de ThUK en de theologische faculteit van de RUG is de uitwerking van de besluiten die de Samen op Weg-kerken (SoW-kerken) namen tijdens de gezamenlijke synodenvergadering van 1 en 2 december 1999. Toen besloten de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch Lutherse Kerk om ook op het terrein van de predikantsopleiding meer te gaan samenwerken. Dit leidde onder meer tot het besluit om de Kerkelijke Opleidingen aan de RUG en de Universiteit van Amsterdam te beëindigen en het contract inzake de predikantsopleiding aan de Vrije Universiteit op te zeggen. De ThUK werd uitgenodigd om na te gaan in hoeverre een samenwerking met Groningen mogelijk zou zijn.

Concentratie Kerkelijke Opleidingen

De samenwerking is het gevolg van het concentratiebesluit van de SoW-kerken inzake de Kerkelijke Opleiding. Vanaf 1 september 2003 zal deze alleen nog door de ThUK, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden worden verzorgd. RUG-studenten Godgeleerdheid die hun doctoraal opleiding dan wel hun masteropleiding hebben afgerond, kunnen hun opleiding tot predikant zonder verdere toelatingseisen voltooien in een tweejarig vervolgtraject aan de ThUK. Dit programma wordt zodanig ingericht dat deze studenten hun eigen woonplaats, doorgaans Groningen of omgeving, kunnen behouden. Daarbij is afgesproken dat binnen het eerste jaar van het vervolgtraject een gedeelte van het onderwijs in Groningen verzorgd zal worden wanneer er minimaal vijf RUG-studenten hiervoor in aanmerking willen komen.

Uitbreiding keuzemogelijkheden

Al vanaf het collegejaar 2001/2002 zullen de gevolgen van de samenwerking zowel in Kampen als in Groningen voelbaar zijn. Studenten van de ThUK kunnen tijdens hun bacheloropleiding Godgeleerdheid modules volgen aan de RUG. Hiervoor is weliswaar een tweede inschrijving vereist, maar zonder dat de student daarvoor extra collegegeld betaalt. Tijdens de masteropleiding Godgeleerdheid van beide universiteiten kunnen studenten kiezen uit het totale aanbod van bijvakken van beide instellingen. Ook kunnen hoofdvakken gevolgd worden bij de partner-universiteit, voor zover ze niet bij de eigen instelling worden aangeboden. Ook voor dit laatste is weer een kostenloze tweede inschrijving nodig.

Elektronische leeromgeving en andere voorzieningen

De RUG biedt de ThUK de gelegenheid om gebruik te maken van een aantal specifiek Groningse onderwijsvoorzieningen, zoals de in Groningen ingevoerde Elektronische Leeromgeving, onderwijskundige cursussen, kwaliteitsbevordering voor docenten alsmede expertise op het gebied van personele zaken.

Er zijn geen extra kosten verbonden aan de samenwerking op het gebied van het onderwijs en het onderzoek m.b.t. studenten. Per september 2004 zal deze afspraak opnieuw worden bezien. De kosten van de overige onderlinge dienstverlening zal worden berekend op basis van de bij de RUG geldende regels voor toe- en doorberekening.

Korte karakterschets instellingen

ThUK

De primaire taak van de ThUK is het verzorgen van wetenschappelijk onderwijs met het oog op de opleiding van predikanten binnen de SoW-kerken. Daarnaast heeft zij het verrichten van onderzoek en het aanbieden van maatschappelijke dienstverlening tot haar taken. Zij doet dit als een open en veelkleurige oecumenische instelling, staande in de traditie van de reformatie. Haar theologiebeoefening wordt gekenmerkt door intensieve samenwerking van de theologische disciplines en door betrokkenheid op het christelijk geloof. Wat het onderwijs betreft beoogt zij voor de studenten een integratie van wetenschappelijk attitude, oriëntatie op de beroepspraktijk en persoonlijke spiritualiteit. Anno 2001 studeren er 168 studenten aan de ThUK.

RUG

De RUG is de op een na oudste en op twee na grootste universiteit van Nederland; momenteel studeren er 19.000 studenten. De RUG herbergt een vrijwel volledig spectrum van wetenschappelijke disciplines, die onderling nauw samenwerken. Binnen dit geheel is de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap de oudste faculteit. Al bijna vier eeuwen worden er dominees in Groningen opgeleid. De faculteit telt momenteel 192 studenten, waarvan er 20 de Kerkelijke Opleiding volgen. In het laatste decennium heeft de faculteit haar onderwijs en onderzoek verbreed en naast de opleiding Godgeleerdheid ook een opleiding Godsdienstwetenschap ontwikkeld, die toegespitst is op de multiculturele en -religieuze samenleving. De faculteit geniet grote waardering door de nationaal en internationaal erkende kwaliteit van haar onderzoek.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de inhoud van de
samenwerkingsovereenkomst kunt u contact opnemen met
* dr. H.C. van der Sar, directeur ThUK, tel. (038) 337 16 11 (werk) of

* prof.dr. J.N. Bremmer, decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG, tel. (050) 363 55 79 (werk)

Voor algemene informatie kunt u contact opnemen met de voorlichters van beide instellingen,

* mw. drs. A. Oostwoud (ThUK), tel. (038) 337 16 18, e-mail: aoostwoud@mail.thuk.nl of

* drs. A.W. Bierling (RUG), tel. (050) 363 54 47, e-mail: a.w.bierling@bureau.rug.nl