Gemeente Nieuwegein

College: Kruijderlaan 19a kan geen bordeel meer worden Het College van Burgemeester en Wethouders stellen voor af te zien van de aanwijzing van het perceel Kruijderlaan 19a als locatie in deze gemeente waar in de toekomst een seksinrichting gevestigd zou kunnen worden. Dit pand behoudt als het aan het college ligt zijn huidige bestemming "woondoeleinden". De gemeente zal er ook op letten dat het pand niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. Dit betekent dat daar in de toekomst geen bordeel meer gevestigd kan worden.

Het college stelt voor om prostitutiebedrijven niet anders te behandelen dan elk ander bedrijf. Het gaat immers om een legale bedrijfstak. Dat wil zeggen dat een seksinrichting zich in feite uitsluitend nog kan vestigen op een locatie die in het betreffende bestemmingsplan één van de volgende bestemmingen heeft gekregen:

"bedrijfsmatige activiteiten", "bedrijfsdoeleinden", "werkgelegenheidsdoeleinden met bijbehorende voorzieningen", "bedrijven", dan wel hieraan gelijk te stellen bestemmingen voor bedrijven. Dit betekent dat dergelijke bedrijven zich niet op locaties kunnen vestigen met bestemmingen als "woondoeleinden", "horeca" en "maatschappelijke doeleinden".
Overigens blijft het zo dat in de gemeente Nieuwegein zich niet meer dan één van dit soort bedrijven zal kunnen vestigen. Dit staat namelijk vastgelegd Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Het college stelt de gemeenteraad hiermee voor om terug te komen op zijn eerdere besluit uit juli 2000, waarbij de vestiging van een seksinrichting in alle bestemmingsplannen onmogelijk werd gemaakt, met uitzondering van het pand Kruijderlaan 19a.

De reden voor deze beleidswijziging van het college is de volgende. In Nederland dienen seksinrichtingen tegenwoordig wettelijk te worden beschouwd als een maatschappelijk normaal te accepteren bedrijfstak. Een seksinrichting dient dus behandeld te worden zoals elk ander soort bedrijf. Dus ook als het gaat om bestemmingsplannen mag er geen verschil meer bestaan tussen de vestiging van een seksinrichting en elk ander bedrijf. Daarnaast speelt mee dat het eerdere besluit om de mogelijkheid te bieden een seksinrichting te starten in het pand Kruijderlaan 19a, meer gebaseerd is geweest op bestuurlijke en politieke motieven dan afwegingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Ook speelt een rol dat de oude gedoogsituatie van het pand in de Kruijderlaan definitief tot het verleden behoort, omdat de vroegere exploitant op grond van de APV een definitieve afwijzing heeft gekregen op zijn verzoek tot het exploiteren van een seksinrichting ter plaatse. Bovendien zou door de concrete aanwijzing van de Kruijderlaan 19a als de enige prostitutielocatie een te sterke monopoliepositie worden gecreëerd voor zowel de verhuurder van het pand als een mogelijk toekomstige exploitant.

De raadscommissie Algemene en bestuurlijke zaken (ABZ) bespreekt dit voorstel op 4 juli a.s. De gemeenteraad beslist hier definitief over op 19 juli.



Invoerdatum 21-6-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein