Gemeente Haarlem

4 juli 2001
Murco Mijnlieff
mijnlieff@haarlem.nl
023-5113866
023-5113458
64/2001
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
e-mail
Telefoon
Fax
Nummer
Kennismarkt in de regio van start

Het college van burgemeester en wethouders stemde 26 juni 2001 in met het project Kennismarkt. Doel van dit project is kennisoverdracht te bevorderen van kennisrijke organisaties naar het regionale midden- en kleinbedrijf.

Kennismarkt is op initiatief van de Kenniskring Amsterdam in 1995 gestart en wordt sindsdien door Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, voornamelijk in Amsterdam uitgevoerd.

Het project Kennismarkt is met deze besluitvorming uitgebreid tot Haarlem en start ook in de gemeente Zaanstad. De provincie Noord-Holland financiert mee.

De twee belangrijkste projectonderdelen zijn:
A. 30 "kennistransfers". Gestreefd wordt minimaal dertig keer specifieke kennisoverdracht te laten plaatsvinden van grote kennisintensieve bedrijven naar het MKB in Haarlem. Uit een serie gesprekken tussen de Syntens adviseur en het MKB wordt een centraal probleem van de ondernemer gedestilleerd. Dat is vaak een specialistische en technologische vraag. Aan een van de "kennisaanbieders" die Syntens reeds in Haarlem heeft (Dagbladuitgeverij Damiate, Hogeschool Haarlem, Imbema, KPN, MSD etc.) wordt de vraag vervolgens voorgelegd. B. "Duurzaam kennisnetwerk" voor ondernemers. Om na afronding van het project ook "kennistranfers" tussen ondernemers mogelijk te maken streven we naar een "duurzaam kennisnetwerk". Syntens heeft een uitgebreid plan opgesteld om tot een of meerdere van die zelfstandige netwerken van ondernemers en het onderwijs te komen.

OPH
De Kennismarkt ondersteunt (door)startende bedrijven in Haarlem en is bovendien interessant omdat het contacten tussen onderwijs en bedrijfsleven en tussen bedrijven onderling stimuleert. En daarmee levert het project een goede bijdrage aan doelstellingen van het Ontwikkelings Programma Haarlem (OPH).