Nederlandse Vereniging van journalisten

Akkoord cao HMG (RTL)

Bonden en werkgevers hebben gisteravond een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de Holland Media Groep (RTL). Werkgever en bonden zijn tevreden over het bereikte akkoord.

De bonden zijn tevreden over de behoorlijke salarisverhoging (4 % + uitbreiding eindejaarsuitkering met een vast en flexibel percentage) en de verbetering van salarisperspectieven door de toevoeging van ervaringsperiodieken aan het loongebouw. HMG heeft met deze afspraak laten zien dat zij de journalisten bij haar organisatie meer marktconform wil belonen en betere salarisperspectieven wil bieden.

Een aantal afspraken behoeven enige extra toelichting:

In december dit jaar zal er naast een verhoging van de eindejaarsuitkering naar 5% ook een bonus/winstdelingsregeling worden geïntroduceerd, waardoor de eindejaarsuitkering met maximaal 3% kan worden uitgebreid tot een totaal van 8% (bijna gelijk aan een dertiende maand) . De toekenning van deze extra uitkering is afhankelijk van de behaalde winst en het persoonlijke beoordelingsgesprek van de medewerker. Afhankelijk van deze twee factoren kan de extra (bonus)-uitkering variëren van 0 tot 3%.

De ervaringsperiodieken zijn in de plaats gekomen van de excellentschalen, waarvoor eigenlijk bijna niemand in aanmerking kwam. In de nieuwe situatie komt iedereen, die het einde van de schaal bereikt heeft, in aanmerking voor een aantal extra periodieken die bij normaal/goed functioneren eens per twee jaar zullen worden toegekend. Het reële salarisperspectief wordt daarmee met zo'n 10% per schaal verbeterd.

De ledenraadpleging zal schriftelijk plaatsvinden. Leden krijgen een uitgebreid overzicht van de gemaakte afspraken thuisgestuurd en kunnen schriftelijk te kennen geven of zij met het akkoord kunnen instemmen.

De hoofdlijnen van het akkoord:

1. Een CAO met een looptijd van 1 jaar (01-04-2001 - 31-03-2002);

2. Een salarisverhoging van 4% per 1 april 2001

3. Een verhoging van de eindejaarsuitkering met een 0,5% naar 5%.

4. Invoering van een variabele winstdelings/bonusregeling die afhankelijk is van de behaalde winst en de individuele beoordeling van de medewerker en die kan oplopen tot 3% van het jaarinkomen. Hiervoor is een matrix ontwikkeld die het percentage bepaalt.

5. Toevoegen van ervaringsperiodieken aan de bestaande loonsschalen (in plaats van de excellentschalen) met dien verstande dat eenmaal per twee jaar een periodieke stap gezet wordt (bij normaal/goed functioneren), zodat alle medewerkers een beter salarisperspectief krijgen;

6. Toekenning van de zgn. ouderendagen (extra vakantiedagen) vanaf 45 jaar;

7. De huidige kinderopvangregeling conform werkgeversvoorstel opnemen in de CAO;

8. Verhoging van de vergoedingen voor werk in nachtelijke uren 0.00 tot 7.00 uur van 20% naar 25%;

9. Invoering van vergoeding voor zgn. pieperdienst/standby-diensten van 1% v/h maandloon per dienst en 2% v/h maandloon per weekenddienst;

10. De werkingssfeer van de CAO uitbreiden door enerzijds iedereen onder de CAO te laten vallen en anderzijds de CAO ook toe te passen op RTL iMedia, voorzover mogelijk op RTL-Luxemburg en apart behoefte-onderzoek door bonden en werkgevers gezamenlijk bij IPN;

11. Ten aanzien van de werktijden zal een werkgroep een proefproject voorbereiden dat per 01/04/2002 van start zal gaan. Daarin zal een nieuw ontwikkelde werktijdenregeling proef gaan draaien. Parallel hieraan kan het cafetariasysteem worden ingevoerd;

12. Vergoedingsregeling voor medewerkers die late diensten moeten draaien en niet meer via openbaar vervoer hun woonadres kunnen bereiken, op basis van de werkelijk gemaakte kosten.

13. Het automatiseren van de CAO en alle bijlagen (op intranet en via cd-rom).

14. Een eenmalige belastingvrije Euro-uitkering voor alle medewerkers bij afsluiting van de CAO van euro 150

Meer informatie:
Thomas Bruning, secretaris omroepzaken NVJ: 06-20495245 tbruning@nvj.nl