Consumentenbond

Toelatingsprocedure voor GM-voedsel moet beter

Consumentenbond geschrokken van gebrek aan duidelijke regels binnen EU

De toelating van genetisch gemodificeerde (GM) producten op de Europese markt laat te wensen over. Duidelijke regels ontbreken en de veiligheidsbeoordeling is in iedere lidstaat weer anders. Hierdoor weten we onvoldoende hoe het is gesteld met de veiligheid van de GM-producten in de winkels. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond en de Stichting Consument en Biotechnologie. De consumentenorganisaties dringen bij eurocommissaris Byrne en minister Borst (VWS) aan op uniforme regels binnen de EU.

In de huidige situatie worden GM-producten die vergelijkbaar zijn met reguliere producten gemakkelijk toegelaten op de Europese markt. Een melding aan de autoriteiten volstaat. Voor geheel nieuwe producten, die niet vergelijkbaar zijn met reguliere producten, geldt een strengere toelatingsprocedure.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat duidelijke regels, die bepalen wanneer een product vergelijkbaar is en wanneer een product geheel nieuw is, ontbreken.

Ook zijn er geen regels die bepalen welke productbestanddelen onderzocht moeten worden in de toelatingsprocedure of welke eisen moeten worden gesteld aan de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Het gevolg is onduidelijkheid over de veiligheid van genetisch gemodificeerde producten.

Opmerkelijk zijn verder de grote verschillen in de openbaarheid van beoordelingsdossiers. Gegevens die in Nederland en Engeland op internet staan of bij een ministerie kunnen worden ingezien, zijn in Duitsland niet beschikbaar.

Begin 2000 heeft de Consumentenbond in het kader van de campagne 'Genvoedsel? Aan u de keuze!' al aangedrongen op een betere invulling van de beoordelingscriteria en meer transparantie in de procedures en beoordeling van aanvragen.

In een brief aan eurocommissaris Byrne en minister Borst dringen de Consumentenbond en de Stichting Consument & Biotechnologie nu opnieuw aan op uniforme regels binnen de EU over de gegevens die bij een aanvraag voor markttoelating moeten worden overlegd en de wijze waarop autoriteiten de aanvraag beoordelen.

Beide organisaties willen bovendien dat de strenge toelatingsprocedure gaat gelden voor alle genetisch gemodificeerde producten.