Katholieke Universiteit Nijmegen

Onderzoek naar ervaringen van betrokkenen
STUDIE WERPT LICHT OP INHOUD PLEEGZORGPROCES

Pleegouders voelen zich meer en meer belast in de opvoeding van hun pleegkinderen naarmate de plaatsing vordert. Vergeleken met ouders in een reguliere opvoedingssituatie beoordelen ze de opvoedingssituatie als meer problematisch, ervaren ze een grotere gezinsbelasting en hebben ze een andere hulpverwachting. Met name alleenstaande pleegouders, jongere pleegouders en pleegouders met een hoger opleidings- en beroepsniveau ervaren hun taak als zwaar. Dit stelt mw. drs. Bastiaensen in haar proefschrift over het pleegzorgproces waarop ze woensdag 4 juli promoveert aan de KU Nijmegen.

De promovenda onderzocht de wijze waarop pleegouders de opvoedingssituatie beleven en pleegkinderen de relatie met het pleeggezin en het gezin van oorsprong ervaren. Ze volgde voor haar onderzoek pleegouders en pleegkinderen gedurende de eerste drie jaar van een pleeggezin plaatsing.
Pleegkinderen voelen zich vooral verbonden met hun (vaak ook uit huisgeplaatste) broers en zussen, relatief minder met hun pleegouders en hun ouders en al helemaal niet met hun pleegbroers en -zussen. In tegenstelling tot de in de pleegzorgwereld heersende visie komen de gevoelens die tijdens de plaatsing voor hun pleegouders ontstaan niet in conflict met de reeds bestaande gevoelens voor hun biologische ouders.

Petra Bastiaensen (Zundert) is sinds 1998 werkzaam als gedragswetenschapper bij de Stichting Jeugdzorg Noord-Brabant te Breda. Haar taak concentreert zich op pedagogische ondersteuning, advisering, begeleiding en consultatie ten aanzien van het hulpverleningstraject voor cliënten in de jeugdbescherming. Sinds april 2001 is zij geregistreerd als gezondheidszorgpsycholoog.
* Promotie mw. drs. P.A.C.M. Bastiaensen (Sociale Wetenschappen), woe 4 juli, 13:30 uur

* Titel proefschrift: Belaste pleegouders en verscheurde pleegkinderen? Onderzoek naar de wijze waarop pleegouders de opvoedingssituatie beleven en pleegkinderen de relatie met het pleeggezin en het gezin van oorsprong beleven
* Promotor: Prof. dr. J. Van Acker

* Copromotor: Dr. L.M.H. Robbroeckx
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petra Bastiaansen, email: p.van.aert@hccnet.nl