Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-04: Bouw laatste project Woningbouwfestival Dedemsvaartweg gestart pag.nr.=7527

Wethouder Hilhorst (ROSV) slaat donderdag 4 juli aanstaande de eerste paal van een bouwproject aan de Dedemsvaartweg. Het gaat om de bouw van 38 middeldure en dure koopappartementen waarvan er inmiddels 26 zijn verkocht; de woningen worden begin 2003 opgeleverd. De Amsterdamse architect Marlies Rohmer heeft de appartementen in opdracht van Schouten & De Jong Projectontwikkeling ontworpen. Het bouwplan is het laatste project van het "Woningbouwfestival 200.000ste Woning Dedemsvaartweg".

De Haagse gemeenteraad besloot in 1987 ter gelegenheid van de realisatie van de 200.000ste woning in de Den Haag, het "Woningbouwfestival 200.000ste Woning Dedemsvaartweg" te organiseren. Rem Koolhaas had de opdracht gekregen het stedenbouwkundig plan te ontwikkelen voor de strook van 1,5 kilometer lang en 30 meter breed aan de rand van de na-oorlogse wijk Morgenstond. De "eerste" eerste paal van het Woningbouwfestival is in 1991 door wijlen staatssecretaris Heerma geslagen. Tien jaar verder slaat wethouder Hilhorst de "laatste" eerste paal van het Woningbouwfestival. De lange realisatieperiode is vooral veroorzaakt door de grote diversiteit van de projecten. Als de bouw van het laatste project aan de Dedemsvaartweg voltooid is, zijn totaal 550 woningen, verdeeld over 50 verschillende projecten gebouwd. Het gaat daarbij om verschillende woningtypen zoals patiowoningen, vrijstaande villas, geclusterde eengezinswoningen, urban villas, torenappartementen en penthouses.

Veel architecten

Om een grote verscheidenheid aan architectuur te realiseren is voor ieder project een andere architect uitgekozen. Binnenlandse en buitenlandse architecten zijn door de verschillende opdrachtgevers aangetrokken om een bijdrage te leveren het Woningbouwfestival. Uit Nederland hebben onder andere meegewerkt Mecanoo, Kees Christiaanse, Frits van Dongen, DKV Architecten en OMA. Uit het buitenland hebben onder andere Arquitectonica, Steven Holl, Bernard Tschumi en Stefano di Martino een bijdrage geleverd. Als de laatste woning is opgeleverd is de stad daarmee een permanente "architectuurtentoonstelling" op ware grootte rijker.

De Stichting Woningbouwfestival 200.000ste Woning Dedemsvaartweg werkt momenteel aan een boek met een overzicht van alle ontwerpen.

Droomwoningen

Inwoners van Den Haag konden met een prijsvraag waarin zij hun eigen droomwoning konden ontwerpen, aan het woningbouwfestival deelnemen. Twee ontwerpen van amateur-architecten zijn uitgekozen en inmiddels gerealiseerd en bewoond door de winnaars. De woningen staan midden in een nieuw wijkje waaraan professionele ontwerpers van naam hebben meegewerkt.

4 juli 2001

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7527; auteur: 77