Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-04: Oplevering scholencomplex 'de Vijver in Wateringse Veld pag.nr.=7513

In de wijk 'de Vijvers' van de nieuwbouwlocatie Wateringse Veld wordt vandaag een bijzonder scholencomplex opgeleverd. Het gebouw is een unieke combinatie van een reguliere basisschool voor 28 groepen met sportvoorzieningen en een dagcentrum voor meervoudig complex gehandicapte kinderen. Het complex is in opdracht van de gemeente Den Haag en De Compaan/Woonkubus Vastgoed gebouwd, en is ontworpen door architectenbureau Marlies Rohmer.

Het scholencomplex 'de Vijvers' is helder en overzichtelijk van opzet. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de verschillende functies van de basisschool en het dagcentrum. Het complex heeft een H-vorm, zodat op natuurlijke wijze twee schoolpleinen ontstaan voor de twee aparte gebouwen. Dankzij dit ontwerp vormen de twee voorzieningen één harmonieus geheel. Aan de rustige singelkant ligt het dagcentrum en aan de drukkere straatkant de basisschool. Het schoolplein van de basisschoolplein wordt onderdeel van de openbare ruimte. De groepsruimten zijn langs de straatgevels gesitueerd, zodat er geen geluidsoverlast is van het speelplein.

Vrijheid bij de gratie van gebondenheid

Het uitgangspunt van het ontwerp is dat kinderen zich binnen het gebouw makkelijk moeten kunnen oriënteren. Structuur, orde, regelmaat en herkenbaarheid zijn sleutelwoorden. 'Vrijheid bij de gratie van gebondenheid' is het thema waar de architect zich door heeft laten inspireren. Omdat kinderen een belangrijk deel van de dag op school doorbrengen hebben zij binnen het schoolgebouw behoefte aan vrije bewegingsruimte. Binnen de structuur van het gebouw is een informeel circuit van plekken gecreëerd die alleen voor kinderen toegankelijk zijn. In de gangen zijn werknissen gesitueerd waar kinderen zelfstandig kunnen werken. Dit is een typerend element in het Dalton-onderwijs.

Sportvoorzieningen

In het midden van het terrein staat een sporttoren, die door haar hoogte duidelijk zichtbaar is in de wijde omgeving van het complex. Op de begane grond bevinden zich de speellokalen voor de onderbouw, op de eerste verdieping is de gymzaal en op het dak is een buiten-basketbalveld. Bij de hoofdentree op het schoolplein is een grote tribune gebouwd, die ook fungeert als een buitentrap. Het basketbalveld is via deze tribune vrij toegankelijk, zodat kinderen uit de buurt hier ook buiten schooltijd kunnen spelen. Vanaf het dak is er een groots uitzicht over de hele wijk. Het basketbalveld en de tribune zijn tot stand gekomen met behulp van extra gelden van de Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (OCWV).

4 juli 2001

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7513; auteur: 77