Gemeente Hoorn

Nieuws

ACTIE TEGEN VERKEERDE WINKELUITSTALLINGEN
De gemeente wordt de laatste tijd steeds vaker geconfronteerd met klachten over winkeluitstallingen in de binnenstad. De klachten komen vooral van mensen die gebruik (moeten) maken van een rollater of een invalidenwagen. Daarnaast willen niet alleen de gemeente, maar ook bewoners, bezoekers en winkeliers dat het voetgangersgebied er aantrekkelijk uitziet, met zo weinig mogelijk obstakels. In het verleden zijn afspraken gemaakt over de plaatsing van winkeluitstallingen. Bij de herinrichting van het Grote en Kleine Noord is in de bestrating een duidelijke strook aangebracht, 120 centimeter uit de gevel. Deze maat wordt ook gehanteerd voor de Gedempte Turfhaven. Op marktdagen gaat deze strook terug naar 60 centimeter.
Dezelfde breedte geldt voor de Gouw en de Nieuwstraat; op marktdagen hoort op deze laatste trottoirs niets te staan. In de Nieuwsteeg, de Lange Kerkstraat en op het trottoir van de Veemarkt hoort alles zo dicht mogelijk tegen de gevel te worden uitgestald.

RESULTAAT
De gemeente heeft winkeliers van wie de uitstalling niet aan de voorwaarden voldoet daarop aangesproken. De winkeliers op de Gedempte Turfhaven zijn individueel en collectief benaderd met het verzoek om de regels te respecteren. Toch daalt het aantal in strijd met de regels geplaatste uitstallingen niet.
Met de Stichting Stad Hoorn is overlegd over meer toezicht en handhaving. Vandaar dat met ingang van 4 juli een waarschuwingsactie start. Na 16 juli gaan politie en Stadstoezicht strenger handhaven. Dit kan leiden tot een bekeuring of verwijdering van de uitstalling op kosten van de overtreder.



terug