Ministerie van Defensie



Kamervragen en antwoorden


Opheffing van het defensieblad ´Herkenning´

04-07-2001

Antwoorden van de minister van Defensie op vragen van het Tweede Kamerlid Van den Doel (VVD) naar aanleiding van de opheffing van het defensieblad Herkenning

1. Is het waar dat het Defensieblad ´Herkenning´ wordt opgeheven? Ja, de publicatie van het blad Herkenning wordt in december van dit jaar beëindigd.

2. Wat is de oplage van het blad Herkenning? Hoeveel externe abonnees betreft het?
De oplage van het blad bedraagt omstreeks 9.500 exemplaren. Hiervan zijn 2.500 exemplaren bestemd voor betalende abonnees en de losse verkoop.

3. Wat zijn de jaarlijkse kosten van het blad?
Met de publicatie van het blad is op jaarbasis een bedrag gemoeid van ongeveer 450.000 gulden. Het betreft hier de volgende posten: grafische kosten, verzendkosten,
kosten voor incidentele medewerking van externe redacteuren en fotografen, kosten voor het beheer van de Internetsite van het blad en kosten voor de presentatie van het blad tijdens Open Dagen en andere manifestaties.

4. Is de opheffing van Herkenning het resultaat van bezuinigingen bij Defensie?
Tot de opheffing van Herkenning is eind vorig jaar besloten in het kader van de
stroomlijning van het bestand aan periodieken, die door dan wel met personele of financiële medewerking van Defensie worden uitgegeven.

5. Zijn er andere defensievakbladen die in het kader van bezuinigingen zullen worden opgeheven? Zo ja, welke?
Ja, ook het defensieblad Mess en Keuken wordt in december van dit jaar opgeheven.
Het is niet uitgesloten dat in een volgende fase van vorenbedoeld proces van stroomlijning de publicatie van een aantal andere bladen wordt beëindigd.

6. Op welke wijze wordt na opheffing van deze bladen de informatievoorziening aan vakspecialisten zeker gesteld? De informatieverstrekking aan vakspecialisten wordt waar nodig voortgezet met andere
middelen dan periodieken.