Gemeente Emmen



Persbericht: 2005 bodemverontreinigingen in kaart, 4 juli 2001

1000 locaties, 300 bodemonderzoeken
In 2005 alle bodemverontreinigingen in Emmen in kaart gebracht

De komende jaren gaat de gemeente Emmen een extra inspanning plegen om alle mogelijke gevallen van bodemverontreiniging te inventariseren. Daartoe zullen in de hele gemeente Emmen ongeveer 1000 locaties worden beoordeeld op risico van bodemvervuiling. Daarvan zal er op (naar schatting) 300 locaties door een ingenieursbureau een daadwerkelijk bodemonderzoek worden verricht. De locaties komen uit (oude) bestanden van de Kamers van Koophandel, het gemeentearchief, en het computerbestand waarin (voormalige) locaties van olietanks zijn opgenomen. Het onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek dat beoogt (in 2005) een beeld te krijgen van de bodemvervuiling in het hele land.

Beheersbaar

Daarnaast zijn tussen alle grote gemeenten in Nederland, de provincie en het ministerie van VROM afspraken gemaakt over de doelstelling zoals omschreven in het Nationaal Milieubeleids Plan (NMP), dat in 2022 de bodemverontreiniging 'beheersbaar' moet zijn gemaakt (zie hierna). Beheersbaar wil zeggen, dat plaatsen die direct risico opleveren voor mens en milieu, afdoende moeten zijn gesaneerd. Aan de andere kant vinden de betrokken partijen dat maatschappelijke ontwikkelingen zoals nieuwbouw van woningen, wegen, fabrieken en dergelijke, niet door de verontreinigingen mogen worden tegengehouden. Die projectontwikkelingen zullen wel financieel moeten bijdragen aan de bodemsanering(en). De aanstaande extra inspanningen om alle bodemverontreinigingen in Emmen in beeld te krijgen moeten uiteindelijk inzicht geven in:

* het totaal aantal (ernstig) verontreinigde locaties
* de aard en de omvang van de verontreiniging
* de urgentiescores (mate van risico blootstelling en verspreiding)
* de geografische positie

* de wijze van sanering

* en de noodzaak van tijdelijke beveiligingsmaatregelen.
Openbaar

In het onderzoek zal begonnen worden met locaties binnen gebieden waar planontwikkeling is voorzien, de trefkans van verdachte locaties het grootst is, en binnen gebieden die milieuhygiënisch als kwetsbaar zijn aan te merken, bijvoorbeeld milieubeschermingsgebieden en woonlocaties. De verzamelde gegevens over bodemverontreiniging zullen t.z.t. openbaar zijn en kunnen van belang zijn voor bijvoorbeeld kopers van woningen, makelaars, projectontwikkelaars, ondernemers etc.



Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen