Amsterdam, 4 juli 2001

PERSBERICHT

Landelijke instellingen laken nieuw afnamefonds Van der Ploeg

De landelijke instellingen voor kleinschalige podiumkunsten (Nationaal Pop Instituut, Muziek en Theater Netwerk, Nederlands Impresariaat en Gaudeamus) onderschrijven de stevige kritiek van de Raad voor Cultuur op het concept-beleidsplan voor het nieuw op te richten Landelijke fonds voor programmering- en marketingondersteuning. Van der Ploeg zal donderdag 5 juli zijn standpunten ten aanzien van het nieuwe fonds kenbaar maken.

Het effect van het nieuwe fonds zal funest zijn voor de ontwikkeling van de kleinschalige podiumkunsten, zo vrezen de genoemde instellingen. De afnamegelden kunnen slechts worden toegekend onder zeer beperkende voorwaarden waaraan kleinschalige aanbieders en podia nauwelijks kunnen voldoen. Met name de eis van meerjarige samenwerkingsverbanden tussen meerdere podia en aanbieders is in strijd met de dynamiek en praktijk van deze tak binnen de podiumkunsten.

Van het aan het nieuwe fonds ter beschikking staande budget is fl. 4,5 miljoen afkomstig van de huidige instellingen. Deze instellingen laten dit bedrag in de vorm van uitkoopsubsidies nu rechtstreeks ten goede komen aan uitvoerenden en podia. Met het wegvallen van deze koopkracht ontstaat bij vele podia een aanzienlijk financieel probleem, aangezien zij niet zomaar in aanmerking komen voor bijdragen van het afnamefonds. Gevolg zal zijn dat podia zullen moeten sluiten of risicomijdend zullen gaan programmeren, een en ander geheel in tegenspraak met de goede bedoelingen van Van der Ploeg. Voor de spelers betekent de nieuwe regeling veel minder speelgelegenheden, artistiek minder interessante concerten en grote druk op de hoogte van de honoraria.

Daarnaast is er nog een categorie spelers en podia die extra benadeeld wordt door dit nieuwe fonds. Nu worden mede dankzij een ondersteunende subsidieregeling van bij elkaar 2 miljoen gulden per jaar talloze popconcerten van Nederlandse bands en artiesten op vele tientallen podia en festivals in het land gerealiseerd. Door de oprichting van dit fonds dreigt deze succesvolle regeling te gaan verdwijnen.

Eén uniforme afnameregeling voor alle podiumkunsten van groot tot klein zal vervlakking en vercommercialisering met zich meebrengen volgens de landelijke instellingen. De bestaande unieke en grote verscheidenheid van podiumkunstenaanbod, waar Nederland zo bijzonder in is, staat hiermee onder druk. De haastklus die het ministerie van OCenW nu denkt te klaren zal de sector beslist geen goed doen.

De landelijke instellingen bepleiten een nadere analyse van de te verwachten knelpunten en een herbeoordeling van de huidige subsidiestromen. Daarbij zal bij een ingrijpende wijziging van het subsidiesysteem in een zorgvuldige overgangsregeling moeten worden voorzien, waarbij podia in de gelegenheid moeten worden gesteld een oplossing te vinden voor het wegvallen van de huidige uitkoopsubsidies. De instellingen roepen de staatssecretaris op zich zorgvuldig te beraden op de mogelijke gevolgen van het nieuwe fonds en de aanbevelingen van de Raad voor Cultuur derhalve zeer serieus te nemen.

Niet ter publicatie
Voor nadere informatie:
Nationaal Pop Instituut: Arjen Davidse 020 428 42 88 Nederlands Impresariaat: Andries Mulder 020 573 03 00 Stichting Gaudeamus: Henk Heuvelmans 020 694 73 49 Muziek en Theater Netwerk: Ariane van Pelt 020 624 10 63 www.muziekentheaternetwerk.nl