Gemeente Smallingerland

Grote verbouwing gemeentehuis (4-7-01)

MEER WERKPLEK, MEER VERGADERRUIMTE

De gemeente gaat in de komende periode een deel van het gemeentehuis aan de Gauke Boelensstraat ingrijpend verbouwen, terwijl ook een ruimere entree en hal worden gerealiseerd. Het eerste is nodig door organisatorische ontwikkelingen en een al jaren bestaand nijpend ruimtegebrek; het tweede vooral om anno 2001 beter toegerust te zijn voor vergaderingen, trouwerijen, ontvangsten e.d. De gemeenteraad ging dinsdagmiddag akkoord met de noodzakelijke investering: in totaal zo'n vijf miljoen gulden.

Het 'flexkantoor'

Op de tweede verdieping van het gemeentehuis wordt een zogeheten 'flexkantoor' gerealiseerd. In de moderne ambtelijke organisatie wordt veel meer dan vroeger samengewerkt tussen diverse afdelingen; nu worden de schotten ook nog letterlijk afgebroken, zodat degene die zich bezighoudt met (bijvoorbeeld) ouderenvolkshuisvesting de ene dag naast een collega kan gaan zitten die werkt aan ouderenwelzijnsbeleid en de volgende dag naast iemand die zich vooral bezighoudt met bouwvergunningen of verkeersveiligheid. Eén doorlopende ruimte wordt het met flexibele werkplekken voor wat nu de afdelingen Ontwikkeling en Samenlevingszaken zijn. Na de werkdag ruimt de flexwerker zijn of haar bureau weer op en gaan de dossiers - voor zover die niet al digitaal zijn - in een kast. Een groot gedeelte van het werk speelt zich tegenwoordig immers af op het beeldscherm van de pc. Deze manier van werken heeft niet alleen inhoudelijke voordelen, maar lost ook een aantal ruimteproblemen op, doordat de flexbureau's efficiënter gebruikt kunnen worden (denk aan parttimers, ziekte, verlof, vergadertijd elders).

Investeringen

Voor de bouwkundige aanpasing is circa ( 700.000 nodig, en voor de inrichting van de verdieping nog eens zo'n bedrag. De tijdelijke huisvesting van de beide afdelingen, waar in totaal bijna 60 mensen werken, kost iets meer dan een ton. Voor ICT- en audiovisuele voorzieningen is bijna ( 800.000 nodig, en ( 750.000 voor diversen en onvoorzien.
De uitbreiding aan de voorzijde van het gemeentehuis gaat ( 1.760.000 kosten. Hier wordt een gedeelte aangebouwd, zodat er meer ruimte ontstaat voor de vele trouwerijen, ontvangsten en vergaderingen die in het gemeentehuis plaatsvinden.