Gemeente Smallingerland

Plan centrum Drait aangepast (4-7-01)

Voor het centrum van de Drait is een ontwikkelingsplan gemaakt, dat van 7 mei tot 14 juni ter inzage heeft gelegen. Op 28 mei bezochten ongeveer 80 mensen de inspraak- en overlegavond. Meer dan 30 personen of instanties maakten gebruik van de mogelijkheid hun mening kenbaar te maken over het (ontwerp) plan.

De reacties
Uit het bezoek van de voorlichtingsavond en het aantal binnengekomen reacties blijkt een grote betrokkenheid van de bewoners van de Drait met de plannen. Veel mensen ondersteunen de gedachte dat er wel iets moet gebeuren. In een aantal reacties wordt de waardering uitgesproken voor de plannen. Wat opvalt is dat veel mensen erg veel bezwaar hebben tegen het geplande woongebouw van 9 woningen op de hoek van de Leppa en de Flevo. Velen waarderen de huidige groenstrook. Zij menen dat door de bouw van het woongebouw de huidige kwaliteit van het gebied ernstig wordt aangetast.
Ook de geplande afsluiting van de Flevo houdt de gemoederen bezig. Voorstanders wijzen nu al op de soms chaotische toestanden in de Flevo en verwachten van de afsluiting verbetering. Tegenstanders vrezen juist een verslechtering van de situatie als de Flevo wordt afgesloten.
Het derde belangrijke onderwerp is de parkeervoorziening in het algemeen. Een aantal insprekers vindt de geplande uitbreiding van 100 parkeerplaatsen (veel) te weinig. Ook zijn er veel reacties tegen de aanleg van het parkeerterrein ten noorden van de Flevo.

Samenvatting en antwoordnota
Ter voorbereiding van een behandeling van het plan in de gemeenteraad van 11 september is een samenvatting gemaakt van alle binnengekomen reacties. In de antwoordnota wordt inhoudelijk op de verschillende punten gereageerd. De mensen en instanties die schriftelijk hebben gereageerd zullen deze stukken toegestuurd krijgen. Uit de door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde antwoordnota blijkt, dat het plan op een aantal punten in aangepaste vorm ter vaststelling aan de gemeenteraad zal worden aangeboden. Het aangepaste plan wordt op 28 augustus in de commissie Ruimte en Infrastructuur besproken.

Wat is er nu veranderd?
Uit de antwoordnota blijkt, dat het geplande woongebouw in het voorstel aan de gemeenteraad is geschrapt. Weliswaar wordt de mening van de insprekers dat er onherstelbare schade aan de omgeving wordt aangebracht niet gedeeld, wel wordt aangegeven dat het effect van het schrappen van het woongebouw op de beoogde verhoogde ruimtelijk kwaliteit van het totale gebied beperkt is, maar door de insprekers als uiterst negatief wordt ervaren. In deze afweging is grotere waarde gehecht aan de overduidelijke mening van de insprekers, dan aan de lichte voorkeur van de stedenbouwkundigen het woongebouw daar wel te plaatsen.
Ook veranderd is de geplande locatie voor parkeren ten noorden van de Flevo. De antwoordnota zegt hiervan, dat nader uitwerking noodzakelijk is voor een concrete beoordeling van deze plaats, maar ook voor de plaatsen die als alternatief zijn genoemd. Op basis van de nadere uitwerking en het onderzoek naar de alternatieven zal een keus worden gemaakt.
Over de afsluiting van de Flevo vermeldt de antwoordnota, dat de afsluiting op basis van het plan niet direct mogelijk is. Toegezegd wordt dat de verkeersstromen worden berekend en op kaart gezet zullen worden. Op basis daarvan zal dan geprobeerd worden de effecten in te schatten van het wel of niet afsluiten. Ook dit onderzoek zal in overleg met de wijkraad met de bewoners van de Drait worden besproken.

Wat is er niet veranderd?
De geplande bouwhoogtes van het winkelcentrum en de Brede School met woningen zijn ongewijzigd gebleven.

Meer informatie
De wijkraad heeft een aantal extra exemplaren van de antwoordnota gekregen. Ook bij de Publieksbalie in het gemeentehuis ligt de antwoordnota ter inzage.