Afzender: Verweij@iso.nl

Contactpersoon: Annemarie Verweij

Internationalisering stokt

Datum: Utrecht, 4 juli 2001

Minister Hermans van Onderwijs wil Nederlandse studenten die binnen de Europese Unie studeren hun studiefinanciering meegeven. Morgen overlegt minister Hermans hierover met de Kamer. De studentenorganisaties ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) en ESN (Erasmus Student Network) juichen dit plan van de minister toe. Zij vinden echter dat de student ook op andere manieren geholpen moeten worden. Voorzitter J. Zondag van het ISO: "Er zijn voor studenten te veel obstakels om naar het buitenland te gaan".

Uit het onderzoek Hoge Bergen en diepe dalen van het Erasmus Student Network (ESN) uit 2000 is gebleken dat maar liefst 60 % van de studenten tijdelijk in het buitenland wil studeren naar het buitenland wil. Toch gaat in de praktijk maar 2 %. Dat heeft alles te maken met bureaucratie. Als je naar het buitenland wil, moet je vaak al een jaar van te voren beginnen met regelen. ISO en ESN zijn van mening dat de instellingen studenten betere begeleiding moeten bieden. Voorzitter B. Bouwman van ESN: "Studenten worden afgeschrikt door lange en ingewikkelde procedures".

ESN en ISO pleiten voor:

· Invoering van een nieuwe nationale beurs die de studentenmobiliteit buiten de EU zal bevorderen.
· Een OV studentenkaart voor internationale (uitwisselings-)studenten. Op deze manier kan in Nederland een betere integratie binnen de Nederlandse samenleving en cultuur tot stand kan komen.
· Specifieke richtlijnen voor onderwijsinstellingen in het kader van informatievoorziening en bevordering van de internationalisering voor alle studenten.
Komend najaar zullen ESN en ISO inventariseren of de instellingen regelingen hebben getroffen om het studenten makkelijker te maken naar het buitenland te gaan.

Erasmus Student Network (ESN) Nederland is een organisatie die zich richt op de primaire opvang en sociale integratie van zo'n 7.000 internationale (uitwisseling-)studenten die in de Nederlandse studentensteden studeren. ESN werkt vanuit 10 studentensteden in Nederland met 11 lokale secties.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 150.000 studenten aangesloten.


Noot voor de redactie,