AutoRai

4-7-2001

Spectaculaire conceptcar van Suzuki

Suzuki heeft een spectaculaire conceptcar op basis van de Liana gepresenteerd, de SX. Deze afkorting staat voor Sport Crossover.

De auto beschikt over een uniek concept: hij combineert het spannende karakter van een sportieve middenklasser met alle gebruiksgemakken van een SUV (Sports Utility Vehicle). Met een 220 pk compressormotor, vierwielaandrijving en een opwindend uiterlijk laat hij het hart van de autoliefhebber sneller kloppen.

De SX straalt kracht en avontuur uit. Suzuki heeft de auto ontworpen voor sportief weggebruik, de allroundcapaciteiten van de auto geven echter de avontuurlijke weekendtoerist de mogelijkheid om er lekker op uit te trekken. Ook de rit naar het bergklimmen, mountainbiken of motorcrossen wordt een aangename bezigheid.

Suzuki heeft al het sportieve erfgoed die het merk bezit op een slimme manier in de SX verwerkt. De volledig aluminium 2.0-litermotor met dubbele bovenliggende nokkenas en zestien kleppen profiteert van Suzukis ervaring met hoogtoerige motoren van de Superbikes, die al vele kampioenschappen in de wacht gesleept hebben. De compressormotor en vierwielaandrijving herinneren aan Suzukis verbluffende Pikes Peak heuvelklimwinnaar, deze wereldberoemde wedstrijd in de Verenigde Staten spreekt enorm tot de verbeelding. De heldere, diepe gele parelmoerkleur is geïnspireerd door de Grand Prix motorfietsen uit de jaren zeventig, bestuurd door Roger De Coster en de RM 125 crossmotoren van Travis Pastrana.

Grote 17 inch lichtmetalen wielen met brede en lage banden in de maat 225/45 brengen de brute kracht op de weg. Tussen de vijf spaken door zijn de grote remschijven en gele remklauwen goed zichtbaar. Deze onderdelen zijn niet alleen optisch bedoeld. Ze geven de razendsnelle SX sublieme remkracht.

Dynamiek

Door de dikke bumpers, geïntegreerde spoiler en de zijskirts spreidt de SX pure dynamiek en aërodynamica ten toon. Ook de achterzijde ziet er agressief uit. Dat komt mede door de scherpe V-vormige styling en de dubbele uitlaat midden onder de auto. De heldere prisma-achtige koplampen en verticale mistlichten vormen eveneens bijzondere details. En natuurlijk de parelmoerlak die afhankelijk van de lichtval de SX van kleur doet veranderen.

Spannend interieur

Het interieur van de SX is net zo speciaal als het uiterlijk. De sportief gevormde lederen stoelen zijn aan de achterkant zwart met geel, aan de voorzijde overheerst de kleur geel met zwarte accenten. Het beroemde S-logo van Suzuki is in de rugleuningen van de stoelen gestikt.

De kleur van het instrumentenpaneel is afgestemd op het exterieur: donkergrijs met geel. De bekleding van het stuur is zilvergrijs. Het digitale instrumentarium en de tachometer geven de SX een autosport karakter. De metalen accenten die op diverse plaatsen zijn aangebracht onderstrepen die eigenschap. Tegelijkertijd bevestigen de neerklapbare achterbank, de hoog openende achterklep en de ruime bagageruimte de allroundcapaciteiten van de auto. In het midden van het dashboard is een LCD-scherm dat dienst doet voor het Global Positioning Satellite (GPS)-systeem.

Op dit moment is nog niet bekend of de SX in productie gaat.