VVD

VVD tegen verhoging afvalstoffenbelasting


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 4 juli 2001
De VVD Tweede Kamerfractie wijst het voorstel van minister Pronk (VROM) om de komende vijf jaar de afvalstoffenheffing met fl. 125,- per ton te verhogen af

VVD-woordvoerder Jan Hendrik Klein Molekamp vindt verhoging van de afvalstoffenheffing slecht voor de burger, slecht voor het bedrijfsleven en slecht voor het milieu. De VVD vindt het veel belangrijker dat de verbrandings-capaciteit van afval in Nederland wordt vergroot. Vanmiddag zullen beide onderwerpen aan de orde komen tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het Landelijk Afval Plan (LAP).

Verhoging van de afvalstoffenheffing leidt tot een verhoging van de gemeentelijke afvalstoffenheffing. Hierdoor stijgt de lokale lastendruk voor de burger aanzienlijk. Dit is in strijd met de in 1998 Kamerbreed aangenomen motie Noorman-Den Uyl (PvdA) die oproept tot een beperking van de lokale lastendruk.

Verhoging van de afvalstoffenheffing leidt tot een stijging van de kosten van verwerking van brandbaar afval. Als in 2005 de grenzen voor brandbaar afval open zullen gaan dan brandbaar afval naar onze buurlanden worden geëxporteerd. Hiermee is het voorstel van minister Pronk ook in strijd met Kamerbreed aangenomen motie Klein Molekamp-Schoenmakers (2000) die aandringt op een gelijk speelveld voor de verwerking van brandbaar afval in Europa.

Verhoging van de afvalstoffenheffing is slecht voor het milieu omdat dit leidt tot minder hergebruik van afval. Bij recyclingactiviteiten komt vaak restafval vrij. Uit het OCFEB-rapport Afvalprijzen zonder grens blijkt dat de belasting op het storten van brandbaar afval al het hoogste is binnen Europa. De verwerking van dit restafval wordt nu nog duurder dan in ons omringende landen. De recyclingactiviteiten zullen dan ook vanzelf in het buitenland gaan plaatsvinden.

De VVD-fractie is ook tegen het voorstel van minister Pronk om de uitbreiding van bestaande afvalverbrandingsinstallaties te verbieden of te bemoeilijken. De VVD is voor verhoging van de verbrandingscapaciteit van afvalverbrandingsinstallaties in Nederland om te voorkomen dat brandbaar afval wordt gestort. Dit helpt mee om de CO2-reductie in Nederland terug te dringen.

4 juli 2001