Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

4 juli 2001 Nr. 01/122

Weinig medezeggenschap voor uitzendkrachten en gedetacheerden

Flexwerkers (uitzendkrachten en gedetacheerden) hebben nauwelijks enige zeggenschap in het bedrijf waar ze werken. Ook binnen de uitlenende bedrijven zijn de mogelijkheden voor medezeggenschap voor flexwerkers gering: bijna tweederde van deze bedrijven beschikt niet over een ondernemingsraad en heeft ook niet het voornemen om een OR in te stellen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Medezeggenschap van uitzendkrachten en gedetacheerden in inlenende en uitlenende bedrijven'. Het onderzoek is in opdracht van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verricht en aangeboden aan de Tweede Kamer. Doel van het onderzoek was na te gaan hoe de medezeggenschapsrechten van flexwerkers in de praktijk zijn geregeld. Ook is gekeken naar knelpunten en effecten van de regeling op basis van de herziene Wet op de ondernemingsraden.

Per 1 januari 1999 is, met de inwerkingtreding van de Wet flexibiliteit en zekerheid, ook de Wet op de ondernemingsraden gewijzigd en zijn de medezeggenschapsrechten van uitzendkrachten geregeld. Er is een wettelijke termijn van twee jaar voordat er sprake is van toepassing van het medezeggenschapsrecht voor uitzendkrachten bij het inlenende bedrijf. Dat betekent volgens de onderzoekers dat in de praktijk praktisch geen rechten tot stand komen omdat uitzendkrachten veelal korter dan twee jaar werkzaam blijven binnen hetzelfde inlenende bedrijf. Volgens werkgevers hebben uitzendkrachten bovendien weinig oog voor beleid en belangen van de werkgever en werknemers op de langere termijn. Gedetacheerden werken vaker wel langer dan twee jaar bij hetzelfde inlenende bedrijf, maar hebben hier op basis van de Wet OR geen medezeggenschapsrechten.

De uitlenende bedrijven zijn beter op de hoogte van de nieuwe regelgeving, maar ook hier is de animo gering. Medezeggenschap wordt wel zinvol geacht in detacheringsbedrijven. Met name wanneer het gaat om hoogopgeleide werknemers zijn werkgevers eerder geneigd om hen meer bij het bedrijf en de OR te betrekken. Overigens blijkt uit het onderzoek het merendeel van de uitzendkrachten en gedetacheerden het een goede zaak te vinden dat hun medezeggenschapsrechten zijn geregeld. Slechts een enkeling overweegt echter ook daadwerkelijk gebruik te maken van passief kiesrecht.



Het onderzoek is verschenen in de Elsevierreeks en kost f. 53,-, ISBN: 9057497972. Tel: 0314-358358.

Samenvatting