Gemeente Amsterdam


|
Amsterdam gaat achterstanden te lijf met megaproject

Op 3 juli heeft wethouder Jaap van der Aa namens het college van B&W gereageerd op de maatregelen die minister Vermeend de gemeente heeft opgelegd naar aanleiding van zijn onderzoek naar het functioneren van de Sociale Dienst. Wethouder Van der Aa en interim directeur JanMaurits de Jonge van de Sociale Dienst presenteerden de maatregelen die voor 1 september worden uitgewerkt in een Plan van Aanpak.

De belangrijkste acties die nog dit jaar zullen worden ingezet, zijn de acties Schoon Schip en de Mega-Banenmarkt. Met de actie Schoon Schip worden de achterstanden in de werkvoorraad van de verschillende regio's aangepakt. Hiervoor worden alle dossiers geïnventariseerd en wordt het gehele cliëntenbestand in kaart gebracht. Gelijktijdig wordt het cliëntvolgsysteem gevuld. Wanneer het de regio's niet op eigen kracht lukt, dan worden 'veegploegen' met extra personeel ingezet.

Vervolgens worden de cliënten die een sollicitatieplicht hebben, opgeroepen om naar de Mega-Banenmarkt te gaan. Doel van deze markt is om bijstandsgerechtigden te motiveren aan het werk te gaan en hen ook daadwerkelijk aan het werk te helpen. Voor de Banenmarkt wordt een beroep gedaan op alle mogelijke samenwerkingspartners, zoals werkgevers, bemiddelaars, opleidingsinstanties en aanbieders van flankerend beleid zoals kinderopvang en schuldhulpverlening.

Consequenter dan nu gebeurt, zal gebruik worden gemaakt van alle wettelijke middelen om de cliënten aanwezig en aan het werk te krijgen. Verwacht wordt dat voorgaande maatregelen tot een reductie van het bestand zal leiden en dat fraude en misbruik krachtiger kunnen worden bestreden.

De Jonge doet in zijn gepresenteerde Bevindingen ook aanbevelingen voor de langere termijn, die nodig zijn voor een structurele aanpak van de problemen bij de Sociale Dienst. Zo moet er onder meer een heldere visie en missie worden geformuleerd, de interne communicatie worden verbeterd, het management informatiesysteem worden versterkt, een management development programma worden gestart en de taken en verwachtingen van het personeel duidelijk worden beschreven.

Op 2 juli jl. ontving het college de brief met maatregelen die minister Vermeend als vervolg op het rijksonderzoek van 28 juni jl. aan Amsterdam oplegt. Deze behelzen:

* De stationering van twee inspecteurs bij de Sociale Dienst, die de minister maandelijks rapporteren over de stand van zaken.
* Drie aanwijzingen voor een goede uitvoering van de wet, te weten:
1. Vanaf 1 augustus moeten met nieuwe cliënten van het begin af aan afspraken worden gemaakt over sollicitaties en andere activiteiten gericht op werk; een voorschot op de uitkering vindt slechts plaats op basis van individuele toetsing.
2. Vóór 1 september moet een plan van aanpak worden voorgelegd waarin (o.a.) maatregelen worden voorgesteld gericht op fraudebestrijding, verbetering van de activering en het wegwerken van de achterstanden. De definitieve versie van dit plan die vastgesteld is door de gemeenteraad moet voor 1 oktober in het bezit van de minister zijn.

3. Uiterlijk 1 januari 2002 moet de achterstand in afhandeling van belastingsignalen ingelopen zijn. · De gemeente krijgt als voorschot een extra strafmaatregel over 2001 opgelegd van 350.000 gulden ( 158.823,08), de totale maatregel bedraagt hiermee 1,2 miljoen ( 544.536,26) per maand.

Het college heeft de interim directeur van de Sociale Dienst opgedragen zijn Bevindingen om te zetten in concrete acties in een Plan van Aanpak. Het Plan van Aanpak moet voldoen aan de afspraken die met de minister zijn gemaakt en bevat voorstellen voor de uitvoering van de actie Schoon Schip en de organisatie van een Mega-Banenmarkt. Het concept Plan wordt op 28 augustus in het college behandeld.

Met het oog op het rijksonderzoek zijn eerder de lopende onderhandelingen tussen de gemeente Amsterdam en de minister over het 'G4-convenant', een extra impuls voor toeleiding en activering, opgeschort. Het college wil met de minister in overleg treden om de onderhandelingen te hervatten. Met het convenant is voor de gemeente een bedrag van 100 miljoen gulden ( 45.378.021,61) extra over een periode van vier jaar gemoeid.

Marga Kuperus



-

© gemeente Amsterdam - 4-07-2001