Winst uit universitaire BV's biedt nieuwe mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te financieren.
Toespraak ter gelegenheid van eredoctoraat Dr. Cees Vermeer getiteld: University Inc.: private enterprise for funding scientific research

Het blijkt dat de eerste en tweede geldstroom (geld direct en indirect afkomstig van de overheid) samen met de collectebusfondsen zelden genoeg geld opleveren om (nieuw) onderzoek te financieren. Het is daarom lonend een BV te starten, waarmee geheel nieuwe geldstromen kunnen worden aangeboord. Dit zegt Cees Vermeer van de Universiteit Maastricht (UM) in zijn toespraak "University Inc.: private enterprise for funding scientific research" die gehouden wordt ter gelegenheid van het eredoctoraat dat hij op 7 juli ontvangt van de Roemeense University of Medicine and Pharmacy "Iuliu Hatieganu" van de stad Cluj-Napoca.

Vermeer is van mening dat de voordelen van de oprichting van een aan een universiteit gelieerde BV niet alleen gelden voor de Nederlandse situatie maar in een land als Roemenië, waar geld voor wetenschappelijk onderzoek nog schaarser is, ook van toepassing zijn. Een voordeel van een BV is dat deze voor allerlei nationale bedrijfsgerichte subsidieregelingen in aanmerking komt. Bovendien kan een BV op EU-niveau steunmaatregelen voor transnationale bedrijfsgerichte samenwerking aanvragen, en daarnaast contracten afsluiten met industrieën voor productie, analyses, of het verrichten van onderzoek. Tenslotte worden ook inkomsten verkregen uit de verkoop van producten en diensten aan diverse eindgebruikers (bijvoorbeeld bepalingen voor ziekenhuizen, verkoop van antilichamen aan onderzoekers, e.d.).

Ook voor een universiteit zelf kan de oprichting van een BV een lucratieve onderneming zijn. Vermeers voorkeur gaat uit naar BV's die bestaan binnen een holding structuur waarbij de universiteit 100 % eigenaar is van de BV, zoals dat bestaat bij de UM Holding. Via patenten en royalties stroomt op die manier weer geld terug naar de kennisinstelling zelf. Winst maken is voor de onderzoeker/ondernemer in een aan de universiteit gelieerde BV dan ook geen doel op zich, maar een middel om nieuw onderzoek te financieren. Binnen dergelijke BV's wordt waardevol onderzoek gedaan, met name gericht op het toepasbaar maken van fundamentele resultaten.

De titel Doctor Honoris Causa wordt uitgereikt tijdens een ceremoniële zitting waarbij Vermeer bovengenoemde toespraak zal houden. Het eredoctoraat is toegekend vanwege zijn grote wetenschappelijke en didactische verdiensten op het gebied van de geneeskunde. Dr. Cees Vermeer is als hoofddocent werkzaam bij de vakgroep Biochemie, en principal investigator binnen het onderzoeksinstituut CARIM. Tevens is hij sinds 1 april j.l. zelf ook directeur van een startende onderneming (genaamd VitaK) binnen de UM-Holding. De afgelopen jaren is zijn onderzoek gericht geweest op mogelijkheden om botontkalking en aderverkalking tegen te gaan door verhoging van de vitamine K-inname. Het toewijzen van het eredoctoraat bewijst dat de behaalde onderzoeksresultaten als succesvol worden beschouwd.

Noot voor de pers
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.