Gemeente Amsterdam


|
Fotografie museum Amsterdam kan van start

Het Fotografie Museum Amsterdam kan van start. Het college van B&W heeft ingestemd met het beleidsplan 'Het Fotografie Museum Amsterdam' van de Stichting FMA. In het beleidsplan staan de doelstelling van het FMA en een omschrijving van functies en activiteiten (het organiseren van tentoonstellingen, evenementen, educatieve activiteiten, kenniscentrum en collectievorming).

Het FMA uit in het plan de wens zich te willen vestigen in Museum Fodor (Keizersgracht 609-613). Op dit moment is een aantal instellingen op tijdelijke basis in Museum Fodor gevestigd (Gate Foundation, Sica en Trans Artists). Bij Sica en Trans Artists is het van het begin af aan gegaan om zeer tijdelijke huisvesting als hulp in hun hoge nood. De Gate Foundation zit al langer in het pand en voor hen wordt een zorgvuldig traject van herhuisvesting uitgezet. Daarnaast staat de bibliotheek van de Stichting Nederlands Vormgevingsinstituut in liquidatie in het pand. In overleg met het Vormgevingsinstituut zal hiervoor een oplossing worden gezocht. De wethouder Cultuur, Saskia Bruines, komt na de zomer met een voorstel over de toekomstige huisvesting van de verschillende partners in het Museum Fodor. In dit voorstel wordt ook de planning van de verschillende activiteiten verder uitgewerkt.

Wethouder Bruines: "Ik ben blij dat het Fotografie Museum van start kan gaan in Amsterdam. Bestuursleden en initiatiefnemers zetten zich al ruim anderhalf jaar belangeloos en met groot enthousiasme in voor het fotografiemuseum. Amsterdam heeft een grote en actieve gemeenschap van fotografen, bedrijven en galeries, een actieve gemeenschap die naar een platform zoekt. Dat platform kan er nu eindelijk komen. Ik heb voldoende vertrouwen in het nu voorliggende plan en de beoogd directeur van het FMA om nu groen licht te vragen."

Voor de instelling en opzet van het Fotografie Museum kent het college van B&W het restant van de subsidie van 587.000 gulden ( 266.368,99) voor de exploitatie in 2001 en 800.000 gulden ( 363.024,17) op jaarbasis voor de periode 2002-2004 toe. Dit is al afgesproken in het Kunstenplan 2001-2004. Ook stelt het college 1,3 miljoen gulden ( 589.914,28) voor de verbouwing van Museum Fodor beschikbaar.

Op 4 juli bespreekt de raadscommissie het beleidsplan van het FMA en de voorstellen van het college.

Marleen Nieuwenhuis



-

© gemeente Amsterdam - 4-07-2001