Gemeente Amsterdam


|
Amsterdam krijgt ICT-proeftuin in Zeeburg: Cyburg

Amsterdam krijgt ICT-proeftuin in Zeeburg: Cyburg

Het college van B&W heeft ingestemd met het 'Operationeel Programma Amsterdam Kennisstad Cyburg' van de wethouder ICT, Saskia Bruines. Het is een uitwerking van het bidbook 'Amsterdam Kennisstad, Kenniswijk Zeeburg', wat de gemeente in juni 2000 heeft ingediend voor de Kenniswijk-competitie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Amsterdam krijgt hiermee de gewenste, geavanceerde ICT-proeftuin in Zeeburg: Cyburg.

Cyburg wordt de proeftuin voor nieuwe en vernieuwde diensten met behulp van internet voor inwoners, bedrijven en instellingen in geheel Amsterdam, met in de eerste fase de nadruk op het stadsdeel Zeeburg als pilotgebied. Al in de pilotfase worden tal van nieuwe diensten geïntegreerd, ontwikkeld en aangeboden, op diverse terreinen zoals (lokale) economie, zorg en welzijn, maatschappelijke participatie, cultuur en vrije tijd, gemeentelijke dienstverlening onderwijs.

Er wordt een 'laboratorium' gerealiseerd in het stadsdeel Zeeburg, waar met een pilotproject wordt gestart. Als in het 'lab' een deelproject succesvol verloopt, zal dit project zo snel mogelijk worden uitgebreid naar andere stadsdelen. Op eigen kracht, maar met financiële steun van de provincie, het Rijk en Europa wil Amsterdam zo verder bouwen aan Kennisstad Amsterdam. Met de realisatie van het 'lab' wil de gemeente participatie en medefinanciering door bedrijven en andere overheden aantrekken.

Proeftuin Cyburg
Aan de proeftuin Cyburg moeten circa 10.000 inwoners van het stadsdeel Zeeburg gaan deelnemen. Door onder meer een stimuleringsregeling voor Stadspashouders krijgen die de beschikking over een snelle en goedkope internetverbinding. Opgezet worden bijvoorbeeld een emailboek (emailversie van een telefoongids), een elektronische verzameling van ja/nee stickers (een spam-filter), een portaal (het plein van de Cyburgse gemeenschap), een helpdesk en digibuddies (voor de beginnende gebruikers). Het emailboek is een 'telefoonboek' met een emailadres in plaats van een telefoonnummer voor internetgebruikers. Dit boek dient als basis voor de deelnemers en de aanbieders in Cyburg.

Kosten
De kosten van Cyburg worden geschat op 22,5 miljoen gulden (ruim 10 miljoen). Dekking wordt deels gevonden in middelen van gemeentelijke instanties als het stadsdeel Zeeburg, de Dienst Economische Zaken, BIA en MEC. Er wordt bovendien gerekend op medefinanciering door bedrijven die interesse hebben getoond. De gemeente rekent ook op een bijdrage van de EU en van het Rijk. Bij de behandeling van de begroting voor 2002 zal verder ruim 2,6 miljoen gulden (ca. 1,2 miljoen) als prioriteit voor het Operationeel Programma worden aangevraagd. Het college heeft wethouder Bruines gemachtigd om een aantal vitale deelprojecten in gang te laten zetten tot een maximum van 1 miljoen gulden( 453.780,22).

Planning
Het operationeel programma wordt op 4 juli in de raadscommissie gepresenteerd. Na het zomerreces wordt het programma in de raadscommissie behandeld; in november buigt de gemeenteraad zich erover.

Marleen Nieuwenhuis /Vivan Mell, Communicatie stadsdeel Zeeburg.



-

© gemeente Amsterdam - 4-07-2001