Gemeente Amsterdam


|
Jeugdgezondheidszorg wordt geïntegreerd en ondergebracht bij GG&GD

Zie ook:

Vergaderagenda's 2001 Gemeenteraad en Adviescommissies

Jeugdgezondheidszorg wordt geïntegreerd en ondergebracht bij GG&GD

De jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4-jarigen en 4 tot 19-jarigen wordt geïntegreerd en ondergebracht bij de GG&GD. Dit heeft het college van B&W besloten naar aanleiding van het voorgenomen rijksbeleid op het gebied van de jeugdgezondheidszorg, waarbij de gehele jeugdgezondheidszorg de verantwoordelijkheid van de lokale overheid is en wordt gefinancierd uit de algemene middelen. Hiertoe wordt door het rijk een aantal wetswijzigingen voorbereid.

Het basistakenpakket van de jeugdgezondheidszorg zal worden ondergebracht bij de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid. Vooruitlopend op de goedkeuring door het parlement is een Tijdelijke Regeling Vroegsignalering vastgesteld. De GG&GD zal deze regeling uitvoeren en afstemmen met de Ouder- en Kindcentra.

Op dit moment wordt ongeveer 15% van de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4- jarigen bij Amsterdam Thuiszorg uitgevoerd. Hierover zal de GG&GD in overleg treden met Amsterdam Thuiszorg en het college te zijner tijd informeren. De tijdelijke regeling is per 1 mei jl. ingevoerd.

Voor dit jaar wordt echter het volledige budget uitgekeerd. Hierdoor kan van het beschikbaar gestelde budget van ca. 2,2 miljoen gulden ( 998.316,48) 1/3 deel worden besteed aan incidentele uitgaven die in de lijn liggen van de Tijdelijke Regeling Vroegsignalering. Er komt o.a. 400.000 gulden ( 181.512,09) beschikbaar voor het ontwikkelingsproject Ouder- en Kindcentra voor opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering en 200.000 gulden ( 90.756,04) voor de nieuwe afdeling Zorgcoördinatie Jeugd.

Behandeling in de raadscommissie is op 6 september.

Huub Winthagen


-

© gemeente Amsterdam - 4-07-2001