Unie van elektrotechnische ondernemers

Uneto-jaarverslag 2000:
GROEIVERTRAGING INSTALLATIEBRANCHE, GROEIVERSNELLING DETAILHANDEL

Zoetermeer, 4 juli 2001

Het jaar 2000 is voorspoedig verlopen voor bedrijven in de elektrotechnische branche. De omzet in de elektrotechnische detailhandel is met 7 procent gestegen naar 7,3 miljard gulden. De elektrotechnische installatiesector heeft een omzetgroei geboekt van bijna 5 procent tot 7,2 miljard gulden. Dit is een lagere groei dan in het voorgaande jaar. Opnieuw zet het personeelstekort de rem op de groei bij installatiebedrijven.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van Uneto, de Unie van elektrotechnische ondernemers. De omzetstijging in de elektrotechnische installatiesector lag met 4,9 procent weliswaar boven het landelijke gemiddelde van 3,9 procent, maar bleef toch flink achter bij de omzetstijging in het voorafgaande jaar (6 procent). Het jaarverslag voorziet ook in de resultaten van twee studies waarmee Uneto recent de markt voor installatie- en detailhandelsbedrijven in kaart heeft gebracht. Uit deze brancheverkenningen blijkt dat de markt in de komende jaren voldoende potentie biedt, mits ondernemers adequaat inspelen op de ontwikkelingen.

Installatie
Cijfers van het ministerie van VROM geven aan dat er de komende tien fors geïnvesteerd zal worden in woningbouw. Grote bedragen zullen worden gestoken in een verbetering van de kwaliteit en de duurzaamheid. Van deze ontwikkeling zal de installatiesector zeker kunnen profiteren. Steeds vaker zullen installatiebedrijven de rol van adviseur en ontwerper van energiezuinige en levensloopbestendige installaties op zich nemen. Ook in de utiliteitsmarkt zal de installatiesector kunnen profiteren van de trend naar duurzame, flexibele en intelligente kantoren. Op het gebied van infrastructuur zijn de vooruitzichten eveneens gunstig. Als oplossingen voor de verkeerscongestie zal de vraag naar slimme
verkeersbeheersingsmaatregelen toenemen.

Detailhandel
In de elektrodetailhandel waren telecommunicatie en computers waren de grootste groeiers, maar ook de verkoop van audiovisuele apparatuur (bruingoed) en huishoudelijke apparatuur (witgoed) droegen bij aan de groei in de sector.
Toch is er niet alleen een rooskleurig beeld voor de elektrodetailhandel. De marges blijven krap en er heerst een felle concurrentie op prijs. De verkoop is bovendien gevoelig voor conjuncturele schommelingen. De elektrodetailhandel moet hierop in de komende jaren een goede respons vinden. Tevens is het de uitdaging om de bedrijfsvoering voortdurend aan te passen aan de snelle technologische ontwikkeling die veel vraagt op het gebied van verkoopbegeleiding.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de elektrotechnische installatiebedrijven met personeel en 75 procent van de verkooppunten in de elektrodetailhandel. De bedrijfstak had in 2000 een jaaromzet van 21 miljard gulden en bood werk aan 80.000 mensen (65.000 in de installatiesector en 15.000 in de elektrodetailhandel).