Unie van elektrotechnische ondernemers

Uneto ontwikkelt blauwdruk voor lid-bedrijven FRANCHISING OPENT MARKT VOOR INSTALLATEUR

Zoetermeer, 4 juli 2001

Samenwerking is het antwoord van kleine en middelgrote bedrijven op de schaalvergroting in de markt. Uneto, de Unie van elektrotechnische ondernemers heeft een compleet franchisemodel laten ontwikkelen. Groepen installatiebedrijven kunnen met behulp van deze gloednieuwe blauwdruk de krachten bundelen, bijvoorbeeld om de geliberaliseerde energiemarkt te benaderen.

Schaalvergroting is ook in de elektrotechnische installatiebranche een trend vanwege de inkoopvoordelen en de betere mogelijkheden om de markt te bewerken. Door fusies en overnames zijn er enkele grote spelers bijgekomen. Samenwerking binnen een franchiseorganisatie brengt de voordelen van schaalvergroting binnen bereik van kleinere installatiebedrijven, maar dan met behoud van de zelfstandigheid en eigen identiteit. De steeds complexere techniek en de grote diversiteit van het aanbod nopen tot een intensievere marktwerking. Het vereist een grote inspanning om aan opdrachtgever en consument te verduidelijken welke bijdrage de elektrotechniek kan leveren. Domotica (woningautomatisering), energieleverantie en bevestiging zijn voorbeelden van activiteiten met een enorme potentie, waaraan veel meer bekendheid moet worden gegeven.

Contact met klant
Momenteel zijn het veelal de energiebedrijven die franchising stimuleren. Op de vrije energiemarkt willen zij klanten aan zich binden met service. Een contractueel vastgelegde samenwerking met een groep installatiebedrijven stelt ze in staat de energieverbruiker een brede dienstverlening te bieden. De installateurs zijn in deze constructie niet langer de contactpersoon voor de klant. Uneto waarschuwt de leden hiervoor: Gooi niet de kip met gouden eieren weg! Als alternatief heeft Uneto voor de leden het model voor franchising laten ontwikkelen. Met behulp van het model kunnen groepen bedrijven op eigen kracht een schaalvergroting bereiken. Alles ligt daarvoor gereed: van de contractvormen tussen franchisenemer en franchisegever tot en met procedures voor verlies- en winstsituaties. De bemoeienis van Uneto is daarmee beëindigd; de vereniging treedt niet zelf op als franchisegever.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de elektrotechnische installatiebedrijven.