Unie van elektrotechnische ondernemers

Goede huisinstallatie zorgt voor flexibiliteit, veiligheid en comfort
UNETO PUBLICEERT DRIE WOONMODELLEN

Zoetermeer, 4 juli 2001

Goede elektrotechnische voorzieningen vergroten de duurzaamheid van woningen. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport 'Installaties voor levensloopbestendig wonen: drie modellen'. Uneto, de Unie van elektrotechnische ondernemers beschrijft in dit rapport de technische specificatie en de meerwaarde van een levensloopbestendige huisinstallatie.

Het rapport beschrijft de levensloopbestendige huisinstallatie voor drie typen woningen: een eengezinswoning met tuin en zolder, een appartement met een berging elders in het gebouw en een aanleunwoning voor senioren. Na een overzicht van de voorwaarden waaraan elke eigentijdse huisinstallatie zou moeten voldoen, volgt per woontype een technische beschrijvingen. Tot slot wordt de meerwaarde van een levensloopbestendige installatie verduidelijkt in vergelijking met het soort installatie dat gebruikelijk is voor nieuwbouwwoningen.

Kenmerkend is dat een levensloopbestendige installatie een multifunctioneel gebruik van ruimtes mogelijk maakt. Tevens is de basis gelegd voor de toepassing van domotica (woningautomatisering). Onder deze verzamelnaam vallen vernuftige apparaten en systemen, zoals het centraal en/of op afstand bedienen van verwarming, zonwering, deurvergrendeling en verlichting, al dan niet gekoppeld aan toegangscontrole, beveiliging en technische zorgvoorzieningen. Met name voor senioren en mensen met een (tijdelijke) handicap vergroot domotica de zelfredzaamheid met behoud van de kwaliteit van leven.

Meerkosten
Bij nieuwbouw of vervanging van de oude installatie is het een relatief geringe extra investering om een levensloopbestendige huisinstallatie te laten aanleggen. Bovendien is het een investering in de toekomst die zich dubbel en dwars terugverdient. In de vorm van keuzevrijheid, veiligheid en comfort, maar ook in klinkende munt. Een voorbeeld: als een slaapkamer een werkkamer wordt, is er geen kostbaar hak- en breekwerk nodig, want de aansluitpunten voor telefoon, cai-kabel en apparatuur zijn reeds aanwezig.

Advisering
Uneto heeft het rapport 'Installaties voor levensloopbestendig wonen' opgesteld op verzoek van de aangesloten ondernemers uit het elektrotechnisch installatiebedrijf. Zij hebben behoefte aan een hulpmiddel bij de voorlichting en advisering aan opdrachtgevers. Een probleem waarop installateurs stuiten is dat voor opdrachtgevers de meerwaarde van een levensloopbestendige installatie niet duidelijk is. De publicatie van het rapport haakt in op de eerdere studie 'Senioren leefsituaties' die TNO-STB in 1998 voor Uneto heeft uitgevoerd. Deze studie behandelt op welke wijze domotica-applicaties het leven van mensen met een (tijdelijke) handicap of beperking vergemakkelijken en bijdragen aan de kwaliteit van hun leven. De onderzoekers kwamen met de klemmende aanbeveling om woningen standaard te voorzien van een huisinstallatie die de toepassing van domotica mogelijk maakt.

Over Uneto Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de elektrotechnische installatiebedrijven met personeel en 75 procent van de verkooppunten in de elektrodetailhandel. De bedrijfstak had in 2000 een jaaromzet van 21 miljard gulden en bood werk aan 80.000 mensen (65.000 in de installatiesector en 15.000 in de elektrodetailhandel).