Unie van elektrotechnische ondernemers

'Duurzaam' kenmerkt het nieuwe elektrische tijdperk UNETO TEKENT PV-MANIFEST 'SAMEN VOOR ZONNESTROOM'

Zoetermeer, 4 juli 2001

Een groot aantal partijen, waaronder installateurs, leveranciers, gemeenten en milieu-organisaties, tekenden op 1 juni het PV-manifest. In dit manifest wordt een groot aantal voorstellen gedaan voor stimulering van het gebruik van zonnestroom. Het betreft voorstellen voor een heldere subsidiestructuur, een terugleververgoeding, stimulerende regelgeving en heldere communicatie over Photovoltaïsche elektriciteit (PV). Partijen zetten samen de schouders eronder met als doelstelling het opwekken van 1500 MWp zonnestroom in 2010.

PV begint rendabel te worden. De kosten zijn flink gedaald dankzij innovaties bij zowel het zonnepaneel als de wijze van aansluiting. Ook de stijgende energieprijs in combinatie met nieuwe subsidiemogelijkheden hebben de terugverdientijd van investeringen in PV fors verkort. Om een grootschalig gebruik van PV te realiseren moeten alle partijen gezamenlijk streven naar een zelfdragende markt, waarop sprake is van een gezonde concurrentie. Dit zal uiteindelijk leiden tot een stijging van vraag en aanbod stijgen en een daling van de prijzen.
De CO2-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen moet worden teruggebracht. Alleen met een gezamenlijke inspanning kan op termijn iets bereikt worden. De betrokken partijen hebben dan ook de handen ineengeslagen. Zij willen bereiken dat in 2001 een vermogen van 1500 MWp aan zonnestroom wordt opgewekt.

Subsidie
Sinds 1 januari verleent het ministerie van VROM aan consumenten een subsidie op PV-systemen. Het energiebedrijf, de uitvoerder van de regeling, geeft 7,50 gulden subsidie per Watt-piek. Als de consument het PV-systeem zelf aanlegt, geldt een maximum van 500 Watt-piek, ofwel 3750 gulden subsidie. Bij inschakeling van een erkend installateur is er geen maximum.
De subsidieregeling zal de toepassing van PV fors stimuleren. Daarop anticiperend heeft OFE Installatie, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de elektrotechnische bedrijfstak, een nieuwe opleiding PV opgezet. Installatiebedrijven kunnen zich daarmee verder bekwamen op het gebied van PV-energie.

Toenemend verbruik
Nu nog wordt elektriciteit meestal opgewekt met fossiele brandstoffen. Maar windkracht, photovoltaïsche elektriciteit (PV), biomassa, waterkracht, geothermie en getijdenenergie zullen het stokje moeten overnemen bij de opwekking van elektriciteit. Uneto adviseert de bij haar aangesloten installateurs te anticiperen op de opwekking en het gebruik van duurzame energie. Mede daarom heeft de vereniging in 2000 meegewerkt aan het boek 'VoltAge: het nieuwe elektrische tijdperk'. Hierin staat een overzicht van de diverse vormen van energieopwekking. Nieuwe, duurzame energiebronnen vragen om productinnovaties. Dat geldt voor de woningbouw, de utiliteitsmarkt, de industrie en niet in de laatste plaats voor het transport. Installateurs moeten daar keihard aan werken. Om hun marktpositie te behouden en omdat deze, door de elektrotechniek gefaciliteerde, technische vooruitgang de mensheid in staat stelt op een meer verantwoorde wijze om te gaan met natuurlijke hulpbronnen.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de elektrotechnische installatiebedrijven met personeel en 75 procent van de verkooppunten in de elektrodetailhandel. De bedrijfstak had in 2000 een jaaromzet van 21 miljard gulden en bood werk aan 80.000 mensen (65.000 in de installatiesector en 15.000 in de elektrodetailhandel).