Unie van elektrotechnische ondernemers

PERSONEELSTEKORT TEMPERT OMZETGROEI INSTALLATIEBEDRIJF

Zoetermeer, 4 juli 2001

De omzet van elektrotechnische installatiebedrijven is vorig jaar met 4,9% gegroeid. De groei ligt een procent boven het landelijk gemiddelde, maar valt tegen in vergelijking met de omzetstijging van 6 procent in 1999. Wel bestaan er opvallende verschillen tussen de markten voor installatiebedrijven en de soorten installaties die zij aanleggen.

De krapte op de arbeidsmarkt was ook in het verslagjaar een probleem. Vacatures bleven langdurig onvervuld. De kosten voor het inlenen van personeel zorgde voor een forse stijging van de kosten voor inleenpersoneel (+22 procent) Deze gegevens zijn afkomstig uit het vandaag verschenen jaarverslag van Uneto, de Unie van elektrotechnische ondernemers. In de woningbouw en utiliteit steeg de omzet van elektrotechnische instalaltiebedrijven fors (+9,5%). Deze stijging ging deels ten koste van de omzet in de industrie (+0%). Mits het economische klimaat niet omslaat, voorziet Uneto ook voor de komende jaren een groei van de omzet. Het aandeel elektrotechniek in de totale aanneemsom van bouwprojecten neemt verder toe. Vooral de forse investeringen in woningen, met name ook in de kwaliteit en duurzaamheid, kunnen een flinke omzetgroei genereren. Enige bezorgdheid is er ook. De dit jaar afgesloten CAO voor het elektrotechnisch bedrijf voorziet in een forse loonsstijging. Indien de economische groei afvlakt, kunnen bedrijven in de problemen komen door de hogere loonkosten.

ET/ICT
Traditionele activiteiten leveren nog steeds een belangrijke bijdrage aan de omzet van installatiebedrijven. In het afgelopen jaar steeg de omzet uit deze activiteiten slechts nominaal (+2%). Door de sterke opkomst van de nieuwe technologieën daalt het aandeel 'licht' en 'kracht' in de totale omzet. Het is inmiddels dagelijkse praktijk dat installaties op afstand worden beheerd, geïnspecteerd en geprogrammeerd en dat processen op afstand worden bestuurd. Installateurs richten zich steeds meer op de marktkansen die ontstaan door een koppeling van ET en ICT.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie voor ondernemers uit de elektrotechnische detailhandels-, reparatie- en installatiesector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de installatiebedrijven met personeel.